CIRSD predstavio novi, deveti broj časopisa „Horizons“

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) predstavio je u četvrtak novi, deveti broj časopisa „Horizons“. Na promociji održanoj u Aeroklubu govorili su predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić, profesor na Univerzitetu u Gracu Florian Biber i profesor na Univerzitetu u Zagrebu Dejan Jović. Tema skupa bila je „Globalni vetrovi promena i posledice na Zapadni Balkan“.

Jeremić je rekao da zainteresovanost Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan više nije naročito velika, i da to pokazuje nova američka strategija nacionalne bezbednosti u kojoj se region uopšte i ne spominje.

„Politika Amerike je praktično na autopilotu od vremena kada se Zapadnim Balkanom poslednji put bavio vrh američke politike, ali to ne znači da SAD nisu prisutne i uticajne u regionu. Sve u svemu, nije došlo do bitnijih promena sa Donaldom Trampom“, naveo je Jeremić.

Jeremić je rekao da Albanci predlažu da se Amerika priključi pregovorima o Kosovu, dok je u Moskvi rečeno da je i Rusija zainteresovana da se priključi. Međutim, Evropska unija beži od te ideje.

„Ideja uključivanja spoljnih aktera u kosovske pregovore u Briselu je dosta hladno primljena od Federike Mogerini. Mislim da je, sa druge strane, nemoguće postići konačni dogovor o Kosovu koji ne uključuje stalne članice Saveta bezbednosti“, rekao je Jeremić.

Jeremić je takođe naveo da rešavanje kosovske zagonetke ne bi značajno ubrzalo put Srbije ka Evropskoj uniji.

„Da budemo iskreni, rešenje kosovske zagonetke zarad brzog članstva u EU je pomalo 'pase', i više ne odgovara realnosti", dodao je Jeremić.

Jeremić je ocenio da nikako nije za pohvalu ono što se događa u Srbiji, kada je reč o dostizanju evropskih standarda i poštovanja vrednosti.

Predsednik CIRSD-a je naveo da najbolje vesti u regionu dolaze iz Makedonije i da je ta država važan primer, jer je tamo jedan loš, koruptivan koncept doživeo slom.

Jeremić je izrazio nadu da će se slične promene dogoditi i u drugim delovima Zapadnog Balkana, te da neće ceo region težiti "crnogorskom scenariju" koji podrazumeva decenijsku nepromenljivost vlasti.

Jeremić je naveo da je Turska istorijski prisutna na Balkanu i da je to regionalna sila koja nikada neće biti odsečena od Balkana.

„Trebalo bi razumeti šta su njeni interesi i koji su modaliteti sprovođenja u delo tih interesa i mislim da Srbija to doživljava prilično površno“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da se odnos prema prisustvu Kine na Balkanu i u celoj Evropi veoma brzo menja.

„U poslednjih godinu i po dana to pitanje počelo je da dolazi na drugačiji način u centar pažnje evropskih političara nego ranije. Pre nekoliko godina trkali su se ko će biti domaćin sastanka 16 plus jedan između Kine i država centralne i istočne Evrope, novi put svile se pominjao isključivo u pozitivnom kontekstu. To više nije tako“, rekao je Jeremić.

Predsednik CIRSD-a je naveo da se ta promena vidi ne samo u novom briselskom diskursu, već i u nacionalnoj strategiji SAD.

„Bojim se da u godinama koje dolaze neće biti poboljšano razumevanje evropskih i evroatlantskih saveznika sa Kinom. To nije u interesu Srbije, a ni ostatka regiona, jer se planirane investicije Kine u ovom delu sveta ne mogu supstituisati ostalim investicijama“, rekao je Jeremić.

Biber je naveo da je zapadni Balkan geografski region oko kojeg postoje EU i NATO i da ne vidi da bi u tom regionu neka druga sila mogla da utiče suštinski i dugoročno.

Profesor iz Graca je, na podsećanje o svojoj izjavi od pre godinu dana da „gledamo partiju pokera sa velikim ulozima u kojoj Srbija blefira sa ruskim vezama koje su manje suštinske nego što izgledaju, dok Rusija blefira sa jakim uticajem“, rekao da ne vidi kako bi Rusija mogla da ima neki uticaj koji znači više od oportunističkih izjava i pokušaja da se kvare odnosi u regionu.

„To je blef i nije ništa drugo, a korisno je onima koji to koriste za promociju svojih dobrih odnosa sa Rusijom i onima koji žele da Rusiju uvek prikažu kao opasnost. Razne vlade u regionu to koriste u svoje političke svrhe“, rekao je Biber.

Taj blef bi, dodao je, možda mogao da se pretvori u političku prednost Rusije i nekih vlada, ali to neće doneti dugoročnu korist.

„Jačina Rusije je više pokazatelj slabosti Evropske unije u regionu i to vidimo u istraživanjima javnog mnjenja koja pokazuju da građani Srbije misle da je Rusija najveći investitor i donator u Srbiji, a u stvarnosti je tek na 10. mestu ili 15. mestu“, rekao je Biber.

Biber je ukazao da Amerika nema strategiju za Zapadni Balkan ali u regionu ima veći uticaj od EU, koja nije spremna da koristi svoju moć na način kao Amerika ili Rusija.

Jović je rekao da bi bilo najkorisnije da države Zapadnog Balkana u isto vreme uđu u EU, a ne pojedinačno, jer bi to stvorilo mnoštvo bilateralnih problema.

Dodao je da se proces evropskih integracija nalazi u začaranom krugu i da su bilateralni odnosi lošiji nego što su bili pre pet ili 10 godina, a da bi u budućnosti mogli da se još pogoršaju.

 

 

Video snimak će uskoro biti dostupan.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti