CIRSD predstavio Studiju o obnovljivoj energiji

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) predstavio je svoju studiju o mogućim pravcima definisanja nove energetske politike u našoj zemlji i regionu, pod nazivom “PUTOKAZ ZA RAZVOJ OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE U SRBIJI I OKRUŽENJU“, pred velikim brojem predstavnika privatnog sektora, stručnih udruženja, univerziteta, kao i diplomatskog kora.

 



Skup je otvorio predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić, koji je naglasio da zbog svog geografskog položaja i višedecenijske pogrešne politike, Srbija ima ključnu razvojnu prepreku baš u oblasti energetike. „Upravo je politika razvoja zasnovana na termoelektranama na ugalj doprinela niskoj produktivnosti i konkurentnosti privrede, visokom stepenu energetske neefikasnosti, kao i neprihvatljivim posledicama po zdravlje ljudi“, istakao je Jeremić.

Predsednik CIRSD-a je objasnio da je naša zemlja nadprosečno snabdevena obnovljivim izvorima energije, ali da se u Srbiji i okruženju ovaj potencijal ne koristi koliko bi mogao, što zbog nedovoljnih investicija, što zbog nedovoljnog znanja.

„Svesni smo da tranzicija ka obnovljivim izvorima energije i održivom razvoju nije bez političkih i ekonomskih troškova, kao i da postoje materijalna i tehnička ograničenja. Istovremeno, jasno je da postojeći model nije održiv i da ne garantuje svetlu budućnost. Zato treba pažljivo, ali odlučno krenuti u reforme“, zaključio je Jeremić.

Autorke studije, Maja Turković i Ana Brnabić, istakle su da ovaj rad nudi drugačiji model razvoja, zasnovan na čistoj energiji, koja bi se proizvodila iz domaćih (regionalnih) resursa. Naglasile su da bi se time smanjili troškovi utrošene energije po jedinici proizvoda; negativni eksterni efekti proizvodnje i korišćenja energije, kao i uvozna zavisnost.

Profesor Vladimir Đurđević sa Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta istakao je da se klima promenila i da srednja globalna temperatura uporno raste, što je, kako je naglasio, posledica povećanja koncentracije gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi. Istakao je da ova studija predstavlja racionalan odgovor na izazove klimatskih promena i zagađenja životne sredine.

Majk Davenport, ambasador EU u Srbiji, pozdravio je izdavanje ove studije i naglasio da ona predstavlja važan iskorak u razmatranju nove energetske politike Srbije, koja bi bila u skladu sa evropskim i globalnim trendovima. Davenport je rekao da se obnovljivi izvori energije ne koriste dovoljno u Srbiji, ali da je naša zemlja značajno napredovala u tom pogledu što je, kako je naveo, u skladu sa evropskim integracijama naše zemlje.

Kristin Moro, ambasadorka Francuske u Srbiji, pohvalila je napore CIRSD-a u podizanju svesti zapadnog Balkana o značaju borbe protiv klimatskih promena. Naglasila je značaj predstojećeg samita o klimatskim promenama u Parizu i podvukla da ovakve studije kreiraju pozitivnu klimu za uspeh ovih međunarodnih pregovora.

Zaključak svih panelista bio je da Srbija mora mnogo konkretnije i mnogo dublje da se uključuje u međunarodne procese, kao i da prihvati svoj deo odgovornosti za umanjenje klimatskih promena, ekonomski razvoj i smanjenje siromaštva u globalnim razmerama. Samo uključivanjem u međunarodnu podelu rada i istraživanja, može iskoristiti šanse koje se pružaju pod paradigmom održivog razvoja, složili su se učesnici.

Promocija studije “PUTOKAZ ZA RAZVOJ OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE U SRBIJI I OKRUŽENJU“ održana je u kontekstu nedavno usvojene globalne strategija održivog razvoja Ujedinjenih nacija (Agenda 2030) i uoči međunarodne konferencije u Parizu – COP21 – koja će rezultirati sveobuhvatnim obavezujućim ugovorom u cilju borbe protiv klimatskih promena i globalnog zagrevanja.

U studiji se predlažu konkretne mere u tri oblasti: uvećanju udela obnovljivih izvora u energetskom paketu, podizanju energetske efikasnosti i uvođenju novih tehnologija kojima bi se smanjio stepen zagdajenje prilikom korišćenja fosilnih izvoa energije.

Studija CIRSD-a identifikuje neiskorišćene potencijale Srbije u oblasti energetike i predlaže pravce regionalne saradnje na tom polju.

Foto-galeriju možete pogledati ovde

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti