Delegacija CIRSD-a završila posetu Aziji

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić i viši savetnik CIRSD-a Damjan Krnjević Mišković završili su posete Ulan Batoru, Kuala Lumpuru, Pekingu i Singapuru, tokom kojih su imali sastanke sa tamošnjim vodećim političkim ličnostima, kao i sa predstavnicima uglednih tinktenkova.

U Ulan Batoru, Jeremić se sastao sa predsednikom Mongolije Čahijom Elbegdordžem, sa kojim je razgovarao o društvenim i ekonomskim promenama koje je predsednik Elbegdordž preduzeo u cilju modernizacije Mongolije. Predsednik Elbegdordž, takođe, je iskazao veliku podršku pregovorima o Agendi UN za period posle 2015, kao i pregovorima o klimatskim promenama koji bi trebalo da budu završeni do kraja decembra 2015. Jeremić i Elbegdordž razgovarali su i o najnovijem razvoju događaja u Centralnoj Aziji, složivši se o značaju unapređenja mehanizama za prevenciju regionalnih kriza i inicijativa za posredovanje.

U Pekingu, predsednik CIRSD-a se sastao sa zamenikom ministra spoljnih poslova Kine Liom Baodongom, sa kojim je razgovarao o najnovijem razvoju događaja u Istočnoj Aziji, kao i aktuelnim naporima za reformu Ujedinjenih nacija I aktivnostima na Agendi UN za period posle 2015. Osim toga, Li i Jeremić su razmenili mišljenja u vezi novog kineskog Puta Svile, primetivši da bi na taj način Južnoistočna Evropa mogla da postane jedna od najzapadnijih terminalnih tačaka, kao što je i bio slučaj u prethodnim vekovima. Oni su se složili da bi CIRSD mogao da učestvuje u promovisanju ideje Novog Puta Svile, kao i o poboljšanju ekonomskih veza širom Evroazije.

U Kuala Lumpuru, Jeremić se susreo sa ministrom spoljnjih poslova Malezije Anifom Amanom, sa kojim je razgovarao o prioritetima Malezije za predsedavanje ASEAN-om 2015. godine, i njenoj ulozi u unapređenju dijaloga između suprotstavljenih strana u delovima jugoistočne Azije. Sagovornici su razmenili mišljenja o izazovima kao što su održivi razvoj, reforma UN i regionalne tenzije u jugoistočnoj Aziji i istočnoj Evropi.

Viši savetnik CIRSD-a Damjan Krnjević Mišković sastao se sa Stiven Vongom, zamenikom izvršnog direktora Instituta za strateške i međunarodne studije (ISIS), vodeće organizacije za javne politike Malezije, sa kojim je razgovarao o načinima na koje bi dva nezavisna istraživačka centra mogla da sarađuju u organizovanju zajedničkih događaja, istakavši da će u 2015. godini Malezija predsedavati ASEAN-om, a Srbija OEBS-om.

Tokom boravka u Singapuru, Jeremić se sastao sa Grejs Fu, vršiocem dužnosti ministra inostranih poslova i ministrom u kancelariji premijera. Razgovarano je o mogućnostima za prevazilaženje negativnih efekta klimatskih promena i globalne degradacije životne sredine, kao i o naporima u upravljanju ograničenim vodenim i energetskim resursima u gradovima-državama. Singapurska ministarka je govorila o posvećenosti njene vlade multilateralnoj diplomatiji putem regionalnih mehanizama, kao što su ASEAN i naglasila važnost uloge Ujedinjenih nacija u uspostavljanju zajedničkih standarda održivog razvoja.

Predsednik CIRSD-a sastao se i sa ambasadorom Berijem Deskerem, dekanom S. Rajaratnam škole za međunarodne studije, kao i profesorom Kišore Mahbubanijem, dekanom Li Kuan Ju škole za javnu politiku. Mahbudani, koji je jedan od najuglednijih diplomata Singapura, proglašen je "inspiratorom azijskog veka" i smatra se jednim od najuticajnijih mislilaca o međunarodnim odnosima u Aziji. Jeremić i Mahbudani su se dogovorili da će CIRSD objaviti srpski prevod Mahbudanijeve najnovije knjige, pod nazivom „Velika Konvergencija: Azija, Zapad i logika jednog sveta“, koja je 2013. proglašena  knjigom godine od strane Financial Times-a.

Ocenivši susrete koje je imao u azijskim prestonicama, Jeremić je naglasio da je „zadovoljan nivoom interesovanja i podrške CIRSD-u koju su izrazili njegovi sagovornici“. "Ocenjeno je da je došlo vreme za zemlje istočne i jugoistočne Azije da prodube svoje prisustvo u jugoistočnoj Evropi. Optimista sam kad se radi o poboljšanju političkih i ekonomskih veza naših zemalja, kao i po pitanju mogućnosti saradnje nezavisnih istraživačkih centara kao što je CIRSD, na temama kao sto su strategija održivog razvoja i razmena pouka o sprečavanju sukoba. Radujem se saradnji sa nekim od vodećih instituta u regionu na nizu projekata u narednim godinama", zaključio je Jeremić.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti