Dogovor za novi koncept održivog razvoja

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić obratio se juče studentima Pravnog fakulteta u Nišu, sa kojima je razgovarao o projektima CIRSD-a, ali i o aktuelnim temama iz domena međunarodnih odnosa.

Govoreći o održivom razvoju, Jeremić je istakao da se u narednih 500 dana očekuje dogovor svih država u Ujedinjenim nacijama oko novog koncepta održivog razvoja, koji bi trebalo da počne da se ispunjava od 2015. godine.

“Trebalo bi da budemo deo tog dogovora, koji će u budućnosti imati mnogo uticaja na to da li će ova zemlja biti bolje mesto za život. Ne bismo smeli da dozvolimo da propustimo taj voz, jer osnovni postulat održivog razvoja nije samo ekonomski napredak, već i njegove socijalne i ekološke  komponente”, rekao je predsednik CIRSD-a.

Osvrnuvši se na aktuelne spoljnopolitičke teme, Jeremić je podsetio i da je ovo godina u kojoj se obeležava 100-godišnjica početka Prvog svetskog rata, koji je ostavio dalekosežne globalne posledice. Praveći paralelu između tadašnjih i aktuelnih izazova u međunarodnim odnosima, Jeremić je sa studentima diskutovao o tome da li u 2014. godini neki događaji u svetu sa sobom mogu da nose pretnju od izbijanja sukoba širih razmera. Posmatrajući situaciju na Bliskom ili Dalekom istoku, kao i poslednja dešavanja u Ukrajini, Jeremić se zapitao da li je svet naučio lekciju od pre 100 godina.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti