DŽon Miršajmer: Velika greška SAD što su odigrale ključnu ulogu u obrazovanju Kine kao svetske sile; Sudbina NATO zavisi od američkih izbora 2020.

Profesor političkih nauka na Univerzitetu u Čikagu DŽon Miršajmer istakao je večeras da su Sjedinjene Američke Države "odigrale ključnu ulogu" u obrazovanju Kine kao velike sile što je, po njegovom mišljenju, velika greška.

Tokom promocije svoje knjige "Velika zabluda: Liberalni snovi i međunarodna realnost" na diskusiji u Beogradu u organizaciji Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), na čijem čelu je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, Miršajmer je izjavio da je "najveća greška" načinjena 2001. godine kada su SAD omogućile Kini da postane član Svetske trgovinske organizacije.

"SAD su igrale ključnu ulogu devedesetih u ubrzanom rastu i Kina je danas ekonomski džin. Kina bi bila duplo bogatija od SAD, sa svojom populacijom koja je četiri puta veća, samo kada bi imala bruto prihod po glavi stanovnika na nivou Južne Koreje", kazao je on.

Miršajmer je istakao da je nakon tri decenije od pada Sovjetskog Saveza i obrazovanja SAD kao jedine svetske sile, danas svet multipolaran sa Rusijom, Kinom i SAD kao svetskim silama.

Na pitanje moderatora večerašnje diskusije Vuka Jeremića o budućnosti NATO saveza, on je kazao da će sudbina saveza dosta zavisiti od izbora u SAD 2020. godine.

"Nije tajna da je NATO u ozbiljnom problemu danas i mislim da je to zbog (Predsednika SAD) Donalda Trampa. Problema u savezu bi svakako bilo, ali da Tramp nije izabran za predsednika 2016. godine problemi ne bi bili ovako ozbiljni", rekao je on.

Miršajmer je istakao da Tramp smatra da evropske države koje su članice NATO saveza iskorišćavaju SAD, "koja finansira bezbednost evropskih država, a koje ne plaćaju svoj deo".

"Tramp ne voli NATO i EU i smatram da je to glavni problem. Ako Tramp bude poražen na izborima 2020. godine, ne mogu da zamislim da će naredni predsednik biti toliko neprijateljski nastrojen prema NATO savezu", zaključio je Miršajmer.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti