Džon Rendon i Vuk Jeremić o demokratiji u doba botova i nestabilnosti | Horizons Discussion

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) organizovao je panel diskusiju pod nazivom „Demokratija u doba botova i nestabilnosti – Sumrak ili evolucija?“ na kojoj su govorili predsednik CIRSD-a i Narodne stranke Vuk Jeremić i predsednik The Rendon Group, Džon Rendon.

Predstavljajući  Rendona Jeremić je rekao da je on jedan od najuticajnih političkih analitičara današnjice, profesor na dva prestižna univerziteta Harvard i Berkli i nekadašnji politički direktor američke Demokratske stranke.

Panel diskusija otvorena je temom ekspanzije lažnih vesti i botova i njihovim uticajem na demokratiju.

Jeremić je na samom početku ukazao da su Srbiji lažne vesti i botovi u punoj meri prisutni već šest godina, dok su u Americi ekspanziju doživeli tek 2016. godine, tokom poslednje kampanje za predsedničke izbore. On je postavio pitanje kakav je uticaj ovih fenomena na demokratiju i postoji li efikasan odgovor na “poplavu” lažnih vesti.

Prema rečima Džona Rendona lažne vesti i botovi kao instrument za širenje takvih vesti u velikoj meri su promenili javni diskurs ne samo tokom izborne kampanje u SAD već i tokom Bregzita i dodao da, bez obzira na milione uloženih dolara, dve najveće partije u SAD nisu našle adekvatan odgovor na ova pitanja.

"Sa takvim pojavama se ponašate kao sa asteroidom koji ide ka vama. Ako ga uočite na vreme imate šanse da ga pogodite i skrenete ga sa pravca. Problem je u tome što takva pojava nije na vreme uočena, a kad je već bila tu bilo je prekasno i preskupo da se odreaguje".

On je dodao da je jedini način da se društvo odbrani od napada "botova" odnosno organizovanih pokušaja političkih organizacija da menjaju javni diskurs na ovakav način – transparentnost.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u SAD direktor konsultantske kompanije za odnose s javnošću "Rendon grup", rekao je da se Tramp trudi da ispuni sva obećanja iz kampanje “bilo da su ona dobra za Ameriku ili ne” ocenivši da su određeni njegovi potezi, kao što je napuštanje međunarodnog sporazuma s Iranom, doveli SAD "u sukob s evropskim državama".

Na Jeremićevo pitanje mogućem postupku opoziva (impičmenta) američkog predsednika Donalda Trampa, Rendon je istakao da smatra da su regularni izbori bolji metod za eventualnu promenu vlasti od impičmenta.

"Više bih voleo da ne izaberemo Trampa 2020. nego da ga opozovemo. Forsiranje impičmenta poguralo bi Trampovu biračku bazu koja bi ostala aktivna do izbora", kazao je Rendon.

On je ukazao da smatra da se u Americi malo toga dešava slučajno i da smatra da i karavan izbeglica koji se od centralne kreće ka južnoameričkoj granici nije koincidencija.

"Karavan nikako nije slučajnost, jer to pitanje mobiliše birače. Sve parole koje su izbeglice nosile bile su na engleskom, to nije slučajno", rekao je Rendon

Govoreći o odnosima SAD i Kine, Rendon je ocenio da Trampova administracija ne sprovodi politiku obuzdavanja Kine koja bi bila nalik politici prema Sovjetskom Savezu početkom Hladnog rata, već da Peking "posmatra kroz vizuru trgovine" i da se taj odnos može više oceniti kao “vrući mir, umesto hladnog rata”.

Na Jeremićevo pitanje o eventualnoj punoj denuklearizaciji i potpunom povlačenju SAD-a iz Severne Koreje, Rendon je rekao to povlačenje suštinski "ne bi značilo ništa" jer je američka vojska sposobna da se u roku od 24 sata angažuje bilo gde u svetu. 

Povodom ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, Rendon je rekao da "ko god da je rekao da je to ubistvo dobra ideja, ili ne zna kako funkcioniše svet ili je hteo da ukloni s vlasti (saudijskog prestolonslednika) Mohameda bin Salmana".

Profesor Rendon koji na Harvardu predaje vođstvo i liderstvo poslao je poruku mladim liderima budućnosti.

“Rano savladajte svoj strah, pobedite ga, jer je to nešto što vas parališe i nikada ne odustajte, jer ako odustanete neko drugi pobeđuje. Nema ničega što ne možete da uradite ako se i srcem i mozgom fokusirate na cilj. Verujte u sebe jer tada ne postoji ništa što ne možete da postignete”, rekao je Rendon.

Debatu je pratio veliki broj ambasadora, profesora i studenata sa Univerziteta u Beogradu, kao i mnogi novinari i predstavnici političkog i javnog života.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti