Džordž Fridman na međunarodnoj konferenciji CIRSD

Osnivač Stratfora Džordž Fridman (George Friedman) govorio je na početku drugog dana međunarodne konferencije „Evropska tragedija 1914. i multipolarni svet 2014: istorijske pouke“, u organizaciji CIRSD-a, u Beogradu, 31. maja.

Njegov govor je poslužio kao uvod za drugi deo konferencije, kada je fokus bio na pronalaženju pouka Prvog svetskog rata i njihove primene na aktuelna žarišta u svetu: Ukrajinu, Bliski istok i istočnu Aziju.

Fridman je istakao da se današnji svet nalazi na kraju „posthladnoratovske“ ere. Tri stuba te epohe činili su SAD kao jedina globalna sila, Evropska unija koja je uspostavljala ekonomsku ravnotežu u odnosu na SAD i Kina koja je beležila spektaktularni rast. On je dodao da je posthladnoratovski poredak doživeo krah izbijanjem svetske ekonomske krize i povratkom Rusije na svetsku pozornicu. Od svih promena koje su se dogodile od 2008. godine, prema njegovim rečima, najznačajnija je ona koja se desila u Evropi. Kriza javnog duga učinila je da se Evropa vidljivo podeli na razvijeni sever i nerazvijeni jug kontinenta. Iz toga proizilazi nova uloga Nemačke, kao i različite vizije za budućnost Evrope.

Ceo govor Džordža Fridmana pogledajte ovde.

Dr Džordž Fridman je predsednik Stratfora, osnovanog 1996. godine, koji je vodeća privatna kompanija u oblasti globalne obaveštajne analitike. Autor je bestselera Sledeća dekada (The Next Decade) koji se bavi predviđanjem glavnih događaja i izazova sa kojim će se SAD suočavati tokom naredne decenije. Njegova prethodna knjiga Sledećih sto godina (The Next
 100 Years), bila je takođe bestseler Njujork Tajmsa i objavljena je na preko dvadeset jezika.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti