Francuska i Balkan u novom dobu

Nikola Jovanović, Programski Direktor CIRSD-a piše o kretanjima francuske politike tokom XX veka i u posthladnoratovskom periodu, uticaju Pariza na politiku Evropske zajednice, kao i ulozi koju ta zemlja igra na današnjem prostoru Balkana.

"Kako je svojevremeno primetila Madlen Olbrajt, „da bi se shvatila Evropa, moraš biti ili genije ili Francuz”. Zaista, Evropska zajednica, koja je formirana desetak godina posle Drugog svetskog rata, predstavljala je projekat koji je pre svega zadovoljavao francuske geopolitičke interese. Prvi put nakon Napoleonovih ratova, Francuska je u tom vremenu bila vodeća zemlja zapadnoevropskog sveta, sposobna da obezbedi stratešku autonomiju čak i prema SAD. Takva zajednica, koja je trajala tokom hladnog rata, predstavlja u biti francuski ideal Evrope: politički savez suverenih evropskih država, kojim upravljaju velike zemlje i koji projektuje moć na ostatak sveta – što podrazumeva i vojne intervencije.

Ključna francuska ličnost te epohe bio je general Šarl de Gol, koji je istovremeno sa razvojem evropskog projekta kao multiplikatora nacionalne moći, pospešivao na sve moguće načine razvijanje multipolarnog sveta. Ideja nacionalne suverenosti je večna francuska opsesija, koju je De Gol realizovao kroz zadržavanje prava veta u Evropskoj zajednici, kao i kroz razvijanje sopstvenih nuklearnih kapaciteta, nezavisnih od američkog štita. Iako ubeđeni antikomunista, povremeno je ometao američke interese u Africi i Aziji, jer je smatrao da svet pod dominacijom jedne sile – a verovao je da je to bila Amerika, uprkos postojanju SSSR-a – predstavlja potencijalnu opasnost po suverenitet Francuske."

Ceo tekst u izdanju Politike možete pročitati ovde.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti