Jeremić govorio na konferenciji u Beču o izazovima za UN

Predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić učestvovao je na 45. Bečkom seminaru Međunarodnog instituta za mir, koji se pod tematskim nazivom “Ujedinjene nacije – 70 godina posle” ove godine održao 6. i 7. maja.

Ovaj prestižni i tradicionalni međunarodni skup održava se uz podršku austrijskih ministarstava spoljnih poslova i odbrane.
Konferencija se ove godine sastojala od 6 tematskih panela, na kojima su učestvovali visoki funkcioneri austrijske vlade, Ujedinjenih nacija, OEBS-a, kao i brojni priznati intelektualci i aktivisti. Tema koja se provlačila kroz sve panel diskusije bila je u vezi sa imperativom da se Ujedinjene nacije modernizuju i prilagode savremenim međunarodnih tendencijama i okolnostima u 21. veku.


Jeremić je učestvovao na panelu pod nazivom “Jedan korak unapred: jačanje preventivne diplomatije i kriznog menadžmenta”, na kome je diskutovao, između ostalih, i slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak.
Predsednik CIRSD-a je u svom obraćanju primetio da Ujedinjenim nacijama nedostaje holistički koncipiran i formalno definisan mehanizam za rano upozoravanje na krize, kao i da je brzina promena u realnom svetu mnogo izraženija nego promena/reformi unutar UN sistema.


“Ujedinjene nacije ne treba da imaju bojazan od učenja iz iskustva regionalnih međunarodnih organizacija koje su već usvojile mehanizme za rano upozoravanje i prevenciju kriza, kao i od usvajanja njihovih najboljih praksi i dublje saradnje i koordinacije sa njima”, podvukao je Jeremić.


Predsednik CIRSD-a je zaključio da se ne možemo uhvatiti u koštac sa izazovima 21. veka koristeći svest i razmišljanje 20. veka i tom prilikom je pozvao međunarodne aktere da stanu iza multilateralizma, u čijem centru treba da se nalaze reformisane i modernizovane Ujedinjene nacije.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti