Jeremić na „Samitu o budućnosti Evrope“

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić učestvovao je na „Samitu o budućnosti Evrope 2014“ na Univerzitetu Harvard.

Ova konferencija, koju su zajednički organizovali Centar za evropske studije Harvard Univerziteta i Bregruen Instituta, imala je za cilj da proširi debatu o najvažnijim izazovima u Evropi i prikupi neophodne ideje i podršku za njihovo rešavanje kroz praktičnu politiku. Samit su činila tri panela na kojima su između ostalih učestvovali i istaknuti profesori Harvarda dr Džozef Naj i dr Ričard Kuper.
Na centralnom panelu pod naslovom „Uloga Evrope u multipolarnom svetu“ govorili su predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić, švedski šef diplomatije Karl Bilt, kao i bivši premijer Italije Mario Monti. Moderator panela bio je istaknuti istoričar sa Harvarda dr Nial Ferguson.

Predsednik CIRSD naglasio je da Evropa mora imati vodeću ulogu u sprovođenju UN razvojne agende za period posle 2015. godine, kao i u već započetim pregovorima o klimatskim promenama. „Evropa je 2009. godine u Kopenhagenu marginalizovana u poslednjoj rundi pregovora, što ne bi smelo da se ponovi na predstojećem COP21. Da bi igrala predvodničku ulogu, za Evropu je neophodno da se aktivno uključi u pomenute procese“, zaključio je Jeremić.

Video snimak celog panela možete pogledati ovde.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti