Jeremić na debati kandidata za narednog generalnog sekretara UN

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i kandidat Srbije za narednog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić, učestvovao je u istorijskoj debati kandidata u Generalnoj skupštini UN. Debata u prepunoj sali Skupštine zajednički su organizovali predsednik Generalne skupštine Mogens Liketofta i medijska mreža Al Džazira.
Printscreen | YouTube: Aljazeera English
Sa deset od ukupno 12 kandidata koji su trenutno uključeni u borbu za najvišu poziciju u sistemu UN-a, debata je bila podeljena na dva panela, a na svakom se našlo po pet kandidata. Pored kandidata Srbije Vuka Jeremića, na prvom panelu su učestvovali i Natalija German iz Moldavije, Suzana Malkora iz Argentine, Antonio Gutereš iz Portugalije i Vesna Pusić iz Hrvatske. Učesnike drugog panela činili su kandidati Bugarske Irina Bokova, Crne Gore Igor Lukšić, Kostarike Kristijana Figeres, Slovenije Danilo Tirk i Novog Zelanda Helen Klark.

Novinari Al Džazire Džejms Bejs i Foli Ba Tibolt bili su moderatori debate, a pitanja je postavljala i publika sačinjena uglavnom od predstavnika država članica, UN diplomata i visokih državnih zvaničnika. U odgovorima na brojna pitanja, kandidati su imali priliku da obrazlože svoja viđenja nekih od najvažnijih tema na agendi ove svetske organizacije, poput sprečavanja sukoba, održivog razvoja, klimatskih promena, ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, kao i reforme Saveta bezbednosti.

Jeremić je tokom debate istakao da su izazovi sa kojima se svet danas suočava globalnog karaktera. "Postoji samo jedna organizacija na svetu u kojoj sve zemlje zajedničkim naporima mogu doprineti opštem globalnom dobru, a to su Ujedinjene nacije. U poslednje vreme, ova organizacija se sve češće povezuje sa neuspehom, što je neophodno promeniti“, rekao je Jeremić.

On je dodao da je za sprečavanje sukoba potrebno izdvojiti dodatne resurse, kao i da je neophodna „nova generacija UN misija stabilizacije koja će imati ovlašćenja za veći angažman“. Jeremic je istakao da je niz konkretnih predloga po tom pitanju već izneo u svojoj platformi, navodeći kao primer predlog da 20 odsto njujorškog osoblja u sektoru mirovnih operacija bude raspoređeno na mestima širom sveta gde je sprečavanje sukoba najpotrebnije.

Kandidat Srbije je podsetio i da će vrlo važan zadatak narednog generalnog sekretara biti i konkretizacija dva važna dokumenta usvojena tokom 2015. godine – UN agende 2030 i Pariskog klimatskog sporazuma. Osim što se obavezao da za konkretizaciju sporazuma obezbedi finansiranje država članica, Jeremić tvrdi da je moguće učiniti mnogo više i finansiranje obezbediti i iz sveta biznisa i filantropije.

U završnom delu svog izlaganja, Jeremić je govorio o potrebi za većom rodnom ravnopravnošću u UN-u. „Ovi izbori za generalnog sekretara moraju biti prekretnica za žene u UN-u“ rekao je Jeremić. On je još jednom podsetio na svoju platformu za UN, u kojoj predlaže jednaku rodnu zastupljenost na rukovodećim mestima u sistemu ove organizacije. Jeremić je dodao i da će, između ostalog, „mandat narednog generalnog sekretara biti usmeren ka dostizanju pune ravnopravnosti žena u UN-u i van njega“.

Kandidat Srbije je na samom kraju panela istakao da „ukoliko želite da stvari u ovoj organizaciji teku po starom, odnosno da su vam potrebni isti stari metodi i stara lica, ja sasvim sigurno nisam vaš kandidat. Ukoliko sa mnom delite nadu o podmlađenim, obnovljenim, agilnim i transparentnim Ujedinjenim nacijama, ja jesam vaš kandidat. Uz vašu podršku zajedno možemo izgraditi instituciju kakvu bismo ponosno ostavili u nasleđe budućim pokolenjima“.

Kompletan video snimak debate u Generalnoj skupštini dostupan je putem sledećeg linka.

Završnu reč Vuka Jeremića možete pogledati ispod.

https://www.youtube.com/watch?v=yYhJsxxtYFA

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti