Jeremić na konferenciji o saradnji u regionu Mediterana

Predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić učestvuje danas na međunarodnoj konferenciji o saradnji država i međunarodnih organizacija u regionu Mediterana, koja se održava u Parizu, pod pokroviteljstvom francuskog predsednika Fransoa Olanda. Organizatori konferencije "Evromediteransko partnerstvo - saradnja preko granica" su Unija za Mediteran, francuski Senat, francusko Ministarstvo spoljnih poslova i Međunarodni forum za mir, a na njoj učestvuje veliki broj ministara iz ovog regiona, visokih predstavnika međunarodnih organizacija, kao i predstavnici brojnih privatnih korporacija. Učesnicima konferencije se na uvodnoj večeri obratio francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabius.

Jeremić moderira jedan od tri konferencijska panela, pod nazivom "Energetika, infrastruktura, preduzetništvo", gde između ostalih učestvuju bivši vicepremijer Izreala Silvan Šalom, ministar industrije i energetike Tunisa Kamel Ben Nacer, bivši vicepremijer Jordana Sad Srour, generalni direktor korporacije Edison Bruno Leker, kao i direktor odeljenja za međunarodnu saradnju u kabinetu francuskog premijera Filip Lorek.

U uvodnom izlaganju, Jeremić je upozorio na negativne efekte ukrajinske krize, koji će se osetiti, između ostalog, i u funkcionisanju Saveta bezbednosti, pa samim tim i na rešavanju problema kao što su građanski rat u Siriji, iransko nuklearno pitanje, kao i na mirovni proces između Izraela i Palestine. Napomenuo je da, iako Srbija nema direktan izlaz na more, njen geografski položaj joj pruža priliku da aktivnije učestvuje u međunarodnoj trgovini i razmeni i da bude prisutna u regionu Mediterana.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti