Jeremić na sastanku lidera SDSN

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić učestvovao je na Šestom sastanku lidera Mreže UN za održivi razvoj (Sustainable Development Solutions Network - SDSN), koji je nedavno odzan u Parizu. Sastankom su predsedavali direktor SDSN-a prof. Džefri Saks i glavni pregovarač Francuske za međunarodne pregovore o klimatskim promenama (COP21) Lorans Tubijana.

Delegaciju CIRSD-a činili su, pored predsednika Jeremića, članovi Međunarodnog odbora Migel Anhel Moratinos, Šaukat Aziz, Markos Kiprijanu, kao i programski direktor Nikola Jovanović.

Glavna tema Šestog sastanka lidera SDSN-a bila je je podrška naporima država članicama UN-a da se u ovoj godini uspešno okončaju pregovori o klimatskim promenama i novim globalnim ciljevima održivog razvoja. U centru pažnje bili su različiti načini na koje SDSN može doprineti ovim procesima, od predlaganja modeliteta finansiranja razvoja, unapređenja procesa stvarne dekarbonizacije privrede, podsticanja učešća privatnog sektora u razvoju koncepta održivog razvoja, do organizovanje online obrazovanja o održivom razvoju.

Predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić govorio je na centralnom delu sastanka, na kome je predložio niz inicijativa kojima se neki od najvažnijih globalnih aktera, poput Kine, mogu dodatno podstaknuti da uzmu učešće u ovim procesima.

Programski direktor CIRSD-a Nikola Jovanović učestvovao je na delu sastanka SDSN-a posvećenom regionalnim inicijativama. Tom prilikom je istakao kao pozitivan primer regionalnog delovanja konferenciju koju je CIRSD organizovao u saradnji sa SDSN-om, o klimatskim promenama i zelenoj ekonomiji u jugoistočnoj Evropi, u novembru prošle godine.

SDSN je jedna od globalno najuticajnijih organizacija u svetu, čija istraživanja i savete koriste zemlje članice Ujedinjenih nacija u kreiranju Agende UN za period posle 2015. godine. Savet lidera SDSN-a nadgleda i usmerava rad ove organizacije, a čine ga važni pojedinci za oblast održivog razvoja iz sveta nauke, međunarodnih odnosa, biznisa, civilnog društva i javnog sektora.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti