Jeremić održao predavanje na Pravnom fakultetu u Kragujevcu

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić održao je predavanje na Pravnom fakultetu  Univerziteta u Kragujevcu na poziv Studentske asocijacije tog fakulteta.

Nakon uvodne reči profesorke Jasmine Labudović, predsednik CIRSD-a je predavanje pod nazivom "Srbija i svet" započeo konstatacijom da se današnji svet nalazi u previranju. Posebno se osvrnuo na izazove koje za svet danas predstavljaju promene u Evropi, radikalizacija u regionu Bliskog istoka i ekonomska ekspanzija zemalja istočne Azije.

Predsednik CIRSD-a je istakao da razvoj svetske ekonomije danas u mnogo čemu pokreću azijske zemlje i veliki infrastrukturni projekti koje one predvode. On je naglasio  i da "ukoliko neko ne bude imao dovoljno mudrosti da prepozna stvarne parametre ekonomskog razvoja i međusobnih odnosa zemalja u Aziji, taj neće moći da izađe kao dobitnik bilo kojeg od transformacionih procesa koji se trenutno odvijaju na tom kontinentu".

Jeremić je istakao da u svetu u kom većina ključnih aktera svoju energiju usmerava upravo na neke od pomenutih izazova, male zemlje poput naše imaju neznatan prostor da dođu do izražaja na svetskoj sceni. Međutim, kandidatura Srbije za generalnog sekretara UN bila je upravo takva prilika za našu zemlju. "Mislim da smo našom kandidaturom uspeli da pokažemo jedno drugačije, dopadljivo lice Srbije i spremnost da se nosimo sa ključnim svetskim izazovima". 

Jeremić je govorio i o iskustvu predsedavanja Generalnoj skupštini UN i diplomatskoj borbi za predsedavanje OEBS-om, koje je Srbija izborila u vreme njegovog mandata kao ministra spoljnih poslova. "Zahvaljujući predsedavanju OEBS-om, stekli smo određenu vrstu imuniteta od spoljnih pritisaka, čime smo uspeli da istovremeno očuvamo ekonomske veze sa EU i Rusijom" dodao je Jeremić.

Predsednik CIRSD-a je ovom prilikom govorio i o uskoj povezanosti spoljne i unutrašnje politike, istakavši da je reč o spojenim sudovima i da greške u jednoj mogu lako podriti rezultate u drugoj. Upravo iz tog razloga, dobra koordinacija ovih politika predstavlja osnovni uslov uspeha u savremenom svetu.

Gostovanju na Pravnom fakultetu je prisustvovalo više stotina studenata Univerziteta u Kragujevcu, na čija je brojna pitanja Jeremić odgovarao po završetku predavanja.

Slike sa događaja pogledajte ovde.

Ispod možete pogledati snimak predavanja.

https://www.youtube.com/watch?v=CYw9-RT_8FY

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti