Jeremić održao predavanje u Nišu

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić održao je predavanje na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu.

Treće po redu predavanje pod nazivom "Srbija i svet" održano je u prepunom amfiteatru na poziv Saveza studenata Pravnog fakulteta, a predsednik CIRSD-a se ovom prilikom osvrnuo na najveće globalne izazove oličene u događajima u Evropi, regionu Bliskog istoka i Istočnoj Aziji.

Jeremić je istakao da region Istočne Azije predstavlja „ekonomsko težište sveta“ dok se Novi put svile, pod vođstvom Kine, može donekle uporediti sa Maršalovim planom nakon Drugog svetskog rata. On je rekao i da će oni koji razumeju procese na istoku Azije i znaju kako ih koristiti za svoje interese biti uspešni i imati komparativnu prednost u današnjem sistemu međunarodnih odnosa. On je ovom prilikom dodao i da „sticajem okolnosti, Srbija ima dobre odnose sa Kinom“ što može biti veoma značajno.

Predsednik CIRSD-a je dodao da „Trampova najava normalizacije odnosa sa Rusijom predstavlja dobru vest, ukoliko bude realizovana“, dok će odnos nove američke administracije sa Kinom ipak biti komplikovanije pitanje. On je naglasio da jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih koraka na koji se Obamina administracija opredelila predstavlja nuklearni dogovor sa Iranom, koji uprkos trenutnom odlaganju nuklearizacije regiona, praktično garantuje nuklearizaciju Irana za deset godina od danas, što će imati značajne posledice na stabilnost Bliskog istoka.

U delu predavanja koje se odnosilo na nedavno završenu trku za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Jeremić je naglasio da “smo kandidaturom uspeli da podignemo vidljivost i prepoznatljivost naše zemlje u međunarodnoj areni”, dodavši da imati poziciju da se uopšte kandidujete za generalnog sekretara UN doprinosi ugledu jedne zemlje. “Delom, to je zasluga i činjenice da smo bili jedina zemlja koja je podnela konkretna 53 predloga o reformi sistema UN”, naglasio je Jeremić.

Jeremić je govorio i o brojnim iskustvima iz svoje diplomatske karijere uključujući i predsedavanje Generalnoj skupštini UN i diplomatsku borbu za predsedavanje OEBS-om. On je posebno istakao i povezanost spoljne i unutrašnje politike, budući da je reč o „spojenim sudovima i da greške u jednoj mogu lako podriti rezultate u drugoj“.


Po završetku predavanja, Jeremić je odgovarao na brojna pitanja iz publike. Na pitanje da li Srbija u međunarodnoj areni treba da bude deo zapada ili istoka, Jeremić je istakao da se odnos sa Zapadom kao celinom ne može posmatrati kroz samo jednu ili dve od snažnijih država tog bloka, kao i da je neophodno negovati poseban partnerski odnos sa Rusijom kao komparativnu prednost Srbije. “Naša sudbina je, međutim, da budemo u strateškom trouglu između zapada, istoka i jugoistoka“, što je prema njegovim rečima deo naše stvarnosti kao što je to bio i mnogim generacijama pre nas. 

U vezi navoda da je odbio ponudu Antonija Gutereša da postane zamenik generalnog sekretara UN, Jeremić je rekao da Srbija ne bi trebala da prihvati baš svaki kompromis koji joj se ponudi, kao i da je krajnja odluka koju je doneo bila da se ide na glasanje bez pregovora o utešnim nagradama.

Ispod možete pogledati integralni snimak predavanja.

https://www.youtube.com/watch?v=_QF-z4vCBaY

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti