Jeremić otvorio CIRSD konferenciju o Velikom ratu

Dvodnevna međunarodna konferencija posvećena Prvom svetskom ratu otvorena je danas u Beogradu porukom predsednika Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuka Jeremića da se sadašnje krize u svetu ne razlikuju mnogo od multipolarnog sveta s početka 20. veka, prenosi Blic.

 - Prvi svetski rat je, nesumnjivo, ključni događaj savremene ere - rekao je Jeremić, čiji je CIRSD organizator skupa “Evropska tragedija 1914. i multipolarni svet 2014. godine: Istorijske pouke”.

Prvi svetski rat je, prema Jeremićevim rečima, postavio temelje za Drugi svetski rat, koji će ostati upamćen po zverstvima, nepoštovanju ljudskog života i bilo kakvih moralnih ograničenja.

 - Svi ti užasi... mogli su biti izbegnuti da velike sile nisu uzele oružje u ruke 1914. godine - rekao je bivši predsednik Generalne skupštine UN i naglasio da se napetosti i krize širom sveta ne razlikuju mnogo od onih s početka 20. veka.

- Tada, kao i sada, konstantna delovanja domaćih i međunarodnih faktora otežavala su rešenja za određene sukobe, a kada bi rešenja i bila postignuta, često su bila izuzetno nestabilna - rekao je on.

- Tada, kao i sada, prave namere najvažnijih igrača bile su nekad skrivene od ostalih, što je dovodilo do nedostatka poverenja i nedovoljne posvećenosti postizanju kompromisnog rešenja. Tada, kao i sada, bilo je više nego dovoljno prostora za jednostrani pristup određenom cilju, što je potencijalno služilo kao okidač za nasilne sukobe mnogo širih razmera.

"Atmosfera hladnog rata zbog krize u Ukrajini"

Jeremić je napomenuo da je i pre 100 godina, kao i danas, bilo grubih pokušaja manipulisanja javnim mnjenjem kako bi ono ubedilo da su isključivo drugi oni koji izazivaju rat.

Navodeći Ukrajinu kao primer, on je primetio da je situacija u toj zemlji danas mnogo gora nego pre godinu dana, “kada je neodgovorno rukovodstvo stavilo Ukrajinu u neodrživu poziciju da bira između Istoka i Zapada, mada je bilo sasvim jasno da ne može biti političke i ekonomske održivosti ako zemlja ne može tesno da sarađuje sa obema stranama.”

Bivši šef srpske diplomatije upozorio je da se stanovništvo Ukrajine sada suočava s dugotrajnom unutrašnjom krizom, da su se politički odnosi između EU i Rusije pogoršali, što negativno utiče i na njihove privrede, da između SAD i Rusije vlada nepoverenje i da vlada atmosfera koja liči na hladni rat.

Jeremić je, u uvodnom obraćanju, istakao i da čovečanstvu danas više nego ikada preti opasnost od masovnog uništenja, kao i od fizičkog pogoršanja stanja same planete zbog globalnog zagrevanja i klimatskih promena.

- Ovo će biti međunarodna konferencija na kojoj ćemo prvog dana govoriti o Prvom svetskom ratu od 1914, o geopolitičkoj situaciji u svetu te godine, i kako je došlo do tog sukoba - rekao je Tanjugu Jeremić, čiji CIRSD je organizator skupa - “Evropska tragedija 1914. i multipolarni svet 2014. godine: Istorijske pouke”.

Tema drugog dana konferencije biće, prema njegovim rečima, 2014. godina, današnja krizna žarišta i pokušaji da se izvuku istorijske pouke iz događaja pre 100 godina.

Svetska elita u Beogradu

Među najavljenim govornicima su, osim Jeremića, generalni sekretar OEBS Lamberto Zanijer, profesor Kolumbija univerziteta Džefri Saks, doskorašnji premijer Australije Kevin Rad, bivši šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos, bivši premijer Pakistana Šaukat Aziz, zatim osnivač i vlasnik “Stratfora” Džordž Fridman.

Od svetski poznatih istoričara, govoriće Kristofer Klark, Hartmut fon Štandman, koji je prvi izradio tezu o nemačkoj odgovornosti za Prvi svetski rat, potom istoričarka i unuka Nikite Hruščova, Nina Hruščova, kao i istoričari iz Italije, Rusije i drugih delova Evrope i sveta.

 Ceo tekst pročitajte ovde

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti