Jeremić: Populizam svodi javnu debatu na obračun sa navodnim neprijateljima države

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je da su populističke vlade širom sveta okrenute kratkoročnim ciljevima i da se javne debate u takvim okolnostima svode na upiranje prstom u navodne neprijatelje države.

„Agenda 2030 o održivom razvoju usvojena je 2015. godine, ali je svet od tada zapao u geopolitičku recesiju, što je dovelo do dramatičnog deficita međunarodne saradnje. Ti trendovi su značajno pojačani pandemijom virusa korona, koja je produbila sve slabosti međunarodnog sistema“, rekao je Jeremić  u govoru na otvaranju skupa u organizaciji Ujedinjenih nacija.

Skupu „Podrška univerzitetskog sektora deceniji akcije UN” prisustvovali su predsednici i rektori 96 univerziteta iz 43 države Evrope, Azije i Bliskog istoka, visoki zvaničnici UN, predstavnici vlada i kompanija, navodi se u saopštenju CIRDS-a.

Jeremić je naveo da u Srbiji predstoje izbori 3. aprila, ali da u javnosti uopšte nije tema transformacija obrazovanja kako bi ono moglo da odgovori na ekološke i druge izazove u sklopu održivog razvoja, i dodao da na tom skupu, osim njega, nije bilo nijednog predstavnika Srbije.

„Pošto smo suočeni sa takvom situacijom, univerziteti bi trebalo da se fokusiraju na dugoročne ciljeve, poput ciljeva održivog razvoja, i da budu hrabri u svojoj misiji da utiču na javnu debatu sa ciljem sa transformišu društvo i predvode nacionalne, regionalne i globalne napore ka održivoj budućnosti“, zaključio je Jeremić.

Skup je otvorio profesor Univerziteta Kolumbija Džefri Saks (Jeffrey Sachs), koji je rekao da su se vlade država širom sveta zbog pandemije suočile sa „cunamijem problema“, ekonomskih, socijalnih i ekoloških, a da je istovremeno jaz između bogatih i siromašnih postao još izraženiji.

„Univerziteti se u takvim okolnostima suočavaju sa novim izazovima, ali i prilikama, jer je upravo trans-disciplinarni pristup potreban za postizanje ciljeva održivog razvoja“, rekao je Saks.

Na otvaranju skupa su govorile i ministarka obrazovanja Grčke Niki Kerameus i pomoćnica direktora organizacije Unesko Stefanija Đanini, kao i mnogi drugi međunarodni zvaničnici.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti