Jeremić: Resetovati saradnju država Zapadnog Balkana i EU uz poštovanje vojne neutralnosti Srbije i BiH

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je danas da članstvo Srbije u EU više nije moguće, imajući u vidu briselsku institucionalizaciju razlika po pitanju statusa Kosova i Metohije, i da bi zato trebalo resetovati i pojačati ekonomsku saradnju država Zapadnog Balkana i EU uz poštovanje vojne neutralnosti Srbije i BiH.

Jeremić je na forumu „Evropa i Minotaur: Geopolitika između mita i stvarnosti“, održanom u Kisegu u Mađarskoj, rekao da je potpuno iluzorno govoriti o „likvidaciji uticaja Rusije i Turske na Balkanu“, jer su oni građeni vekovima.

„Ako analiziramo istoriju procesa pristupanja EU zemalja Zapadnog Balkana, ključna su dva događaja iz 2008. godine i procesi koji su im usledili – jednostrano proglašenje nezavisnosti ’Kosova’, podstaknuto od SAD i uticajnih evropskih država, kao i svetska ekonomska kriza, nakon koje su počela unutrašnja raslojavanja u EU. Usledile su migrantska kriza, Bregzit i drugi događaji koji su učinili da EU više ne bude priča iz snova u kojoj je samo nebo granica. Verujem da je proširenje EU završeno 2013. godine ulaskom Hrvatske“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da veruje da Srbija nikada neće priznati samoproglašeno „Kosovo“ kao nezavisnu državu, bez obzira ko je na vlasti u Beogradu. Funkcioner u vladi samoproglašenog „Kosova“ Arber Vokri rekao je da je „Kosovo“ proglasilo nezavisnost i da je to realnost, a Jeremić je uzvratio da je realnost da tu nezavisnost ne priznaje većina država sveta i članica UN. „To je realnost, kao što je i realnost da Srbija nikada neće priznati ’Kosovo’ i to bi trebalo imati u vidu kada razgovaramo o odnosima na Zapadnom Balkanu. Ali to ne mora da bude kraj sveta - Srbi i Albanci mogu i treba da rade više na pomirenju i poboljšanju odnosa dva naroda“, zaključio je Jeremić.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti