Jeremić: Sledi politički najteži trenutak pandemije u svetu – borba oko vakcine

Predsednik CIRSD-a, Vuk Jeremić izjavio je danas da se čovečanstvo još nije suočilo sa politički verovatno najtežim i najsloženijim trenutkom krize izazvane pandemijom virusa korona, i da u narednih nekoliko meseci predstoji „ozbiljno geopolitičko previranje“ koje bi moglo da ima „drastične posledice“.

„Dostupnost vakcine je naziv igre u kojoj je cilj svih država da vakcinu obezbede i raspodele pre drugih. To bi vrlo lako moglo da izazove razarajuće posledice širom planete“, rekao je Jeremić na otvaranju tradicionalnog godišnjeg susreta svetskih lidera iz privatnog i javnog sektora, koji se održava pod pokroviteljstvom prvog predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, a čija je ovogodišnja noseća tema „Svet posle kovida-19“.

Pored Jeremića, koji je i bivši predsednik Generalne skupštine UN, na otvaranju plenuma koji je održan video vezom, učestvovali su i dobitnik Nobelove nagrade za mir Rae Kvon Čung i predsednik Jermenije Armen Sarkisijan.

 

Jeremić je naveo da se geopolitika, slično ekonomiji, kreće u talasima.

„Lakše je uočiti i izmeriti ekonomske cikluse, oni se brže smenjuju, dok geopolitički po pravilu traju duže. Prethodna decenija bila je dekada geopolitičke recesije“, rekao je Jeremić.

„Snažan šok koji je na planeti izazvala pandemija virusa korona preti da aktuelnu geopolitičku recesiju pretvori u depresiju, a takve depresije mogu trajati decenijama i voditi ka globalnim sukobima“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da se svet suočava sa ozbiljnim izazovima u godinama koje dolaze i da ti izazovi mogu biti prevaziđeni samo uz daleko veći kvalitet i opus saradnje među državama nego što je to trenutno slučaj.

„Ne bi trebalo ponovo izmišljati točak, nego se vratiti Agendi 2030 UN i ispunjavanju ciljeva održivog razvoja. Danas nijedna država na svetu, uključujući i one najbogatije, nije na putu da ih ispuni“, dodao je Jeremić.

Jeremić je ukazao i na produbljivanje podele između dve vodeće sile sveta, SAD i Kine.

„Rivalitet je trenutno najuočljiviji na polju visoke tehnologije, ali imajući u vidu obim i značaj tehnologije u funkcionisanju savremenog sveta, moguće je da će se ta podela proširiti na sve segmente života i da bi planeta za nekoliko godina mogla biti strogo podeljena na blokove. Ta podela bi mogla da bude čak i oštrija od one u drugoj polovini 20. veka. Tome se moramo odupreti“, zaključio je Jeremić.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti