Jeremić specijalni gost na Kineskom razvojnom forumu

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić prisustvovao je kao specijalni gost na godišnjem kineskom razvojnom forumu (CDF) u Pekingu. Učesnici skupa bili su i bivši državni sekretar SAD Henri Kisindžer, kao i bivši sekretar trezora Robert Rubin.


Trodnevni skup u Pekingu predstavlja godišnje okupljanje u organizaciji Razvojnog istraživačkog centra kineskog državnog saveta (Development Research Center of the China State Council), na čijem čelu se nalazi kineski minister Li Vei, koji je ujedno I član savetodavnog odbora CIRSD-a.

Već skoro dve decenije, CDF služi kao forum za predstavljanje novih ekonomskih smerova i odluka kineskog rukovodstva vodećem svetskom finansijskom audotorijumu.

Na ovogodišnjem forumu učestvovali su i direktor MMF-a Kristin Lagard, dobitnik nobelove nagrade za ekonomiju Džozef Stiglic, kao i više 100 čelnika svetskih korporacija poput BP, Blekstouna, Blumberga, Katerpilara, Dojče Banke, Eriksona, Majkrosofta, Nestle Pfizer, Rio Tinto, Šela, Simensa, Totala i mnogih drugih.

Predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić predsedavao je panelom pod naslovom „Jačanje veza i gradnja jednog pojasa za jedan put.” Na panelu je učestvovao i Đin Likun, Generalni sekretar multilateralnog tela za uspostavljanje Azijske banke za invfrastrukturne investicije, predstavivši pritom ambiciozne planove za povezivanje širom Azije. Ostale učesnike činili su predsednik Saudi Aramko-a Kalid al-Falih, direktor McKinsey & Co. Dominik Barton, kao i predsednik Masterkarda Adžaj Banga.

„Neverovatna je čast učestvovati na jednom od najuticajnijih podijuma za međunarodnu raspravu o ključnim pitanjima odnosa Kine i sveta,“ rekao je Jeremić. „Tokom našeg panela, raspravljali smo o strateškim okvirima inicijative za Novi put svile, koji bi u slučaju ralizacije bio najveći infrastrukturni poduhvat u ljudskoj istoriji. Ovaj projekat ima potencijal da potpuno transformiše politiku I ekonomiju globalizacije u 21. Veku,“ dodao je Jeremić.

Predsednik CIRSD-a se na marginama skupa sastao i sa kineskim premijerom Li Kećijangom i ministrom spoljnih poslova Vang Jiem.



Delegaciju CIRSD-a na CDF forumu činili su još i izvršni direktor Zdravko Ponoš i viši savetnik Damjan Krnjević Mišković.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti