Jeremić u Bakuu: Srbija da se snažno odupre prihvatanju „Kosova“ kao nezavisne države

Jeremić u Bakuu: Srbija da se snažno odupre prihvatanju „Kosova“ kao nezavisne države

Predsednik Centra za međunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić izjavio je u Bakuu da bi Srbija trebalo da se snažno i hrabro odupre neprincipijelnim pritiscima da prihvati nezavisnost svoje južne pokrajine Kosova i Metohije.

„Srbija bi trebalo da izvuče pouku iz iskustva Azerbejdžana, čiji je suverenitet takođe bio doveden u pitanje u Nagorno-Karabahu i bio je suočen sa nepovoljnim predlozima za rešavanje tog pitanja, ali Baku nije prihvatio nijedan od tih predloga“, rekao je Jeremić na predavanju „Geopolitika Balkana i njen odnos prema Balkanu“, koje je održao na Univerzitetu ADA u Bakuu.

Na pitanje o „francusko-nemačkom“ predlogu za Kosovo i Metohiju, Jeremić je odgovorio da je Srbija pod pritiskom da prihvati nezavisnost „Kosova“.

„Snažno se protivim potpisivanju tog sporazuma, jer bi on izazvao trajne negativne posledice. Sporazumom je predviđena jednakopravnost Srbije i ’Kosova’ i da Srbija neće blokirati članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama“, rekao je Jeremić.

„Ako ’Kosovo’ postane član UN, sledeći korak bi bio stvaranje jedinstvene albanske države koja bi obuhvatala teritoriju Albanije i Kosova i Metohije, što bi otvorilo Pandorinu kutiju i izazvalo dalje nestabilnosti u regionu“, dodao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši predsednik Generalne skupštine UN, naveo je da su Rusija i Kina, koje imaju pravo veta u Savetu bezbednosti UN, rekle da će podržavati stav Srbije da ne prizna „Kosovo“.

„Ako Srbija, međutim, promeni svoju poziciju o sopstvenom teritorijalnom integritetu, ne može se očekivati od Moskve ili Pekinga da budu veći Srbi od Srba“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je Kosovo i Metohija mesto rođenja srpske hrišćanske vere i sedište Srpske pravoslavne crkve.

„Ako ’Kosovo’ postane nezavisna država, srpske svetinje bi potpale pod nadležnost Albanske pravoslavne crkve“, dodao je Jeremić.

Povodom najave formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), Jeremić je rekao da je to predviđeno Briselskim sporazumom potpisanim pre 10 godina, ali da zajednica do danas nije formirana.

„Iako je formiranje ZSO predviđeno i novim sporazumom, može dogoditi da ako bude formirana, lako bude ukinuta jednim potpisom takozvane kosovske vlade“, naveo je Jeremić.  

Jeremić je rekao da je Međunarodni sud pravde u svom mišljenju o Kosovu i Metohiji jasno naveo da međunarodno pravo ne poznaje jednostrane deklaracije o nezavisnosti.

Istakao je da posle mišljenja tog suda nije usledio novi talas priznavanja „Kosova“, dok su mnoge države povukle priznanje.

Jeremić je rekao da Rusija nastavlja da podržava teritorijalni integritet Srbije ali i da navodi kosovski presedan kada smatra da bi trebalo da prizna nove teritorije kao nezavisne države, čime pokazuje da i ona može da primeni dvostruke standarde.

Upitan o ratu u Ukrajini, Jeremić je odgovorio rekao da su oni koji se na Zapadu usude da pozovu na mir u Ukrajini označeni kao zastupnici pro-ruskih stavova, a da su u Rusiji oni koji pozivaju na mir označeni kao zastupnici pro-ukrajinskih stavova.

Jeremić je naveo da velika većina sveta trpi ozbiljne posledice zbog rata u Ukrajini.

Predavanju su prisustvovali mnogobrojni profesori univerziteta, diplomate i studenti.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti