Jeremić za RT u Sankt Peterburgu: Da je Zapad slušao poruke iz Moskve, ne bi bilo rata u Ukrajini

 Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je danas da je rat u Ukrajini možda mogao biti izbegnut da su zapadne prestonice pre nekoliko godina ozbiljno shvatale poruke koje su tada dolazile iz Moskve. „Iskreno se nadam da će početi da ozbiljno shvataju ono što je izgovoreno“, rekao je Jeremić za televiziju RT u Sankt Peterburgu, gde učestvuje na Međunarodnom ekonomskom forumu. 

 Na pitanje da li će Zapad izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina da bi Rusija mogla da razmotri slanje oružja državama koje bi to oružje mogle da upotrebe protiv onih koji podržavaju Ukrajinu shvatiti kao ozbiljno upozorenje, Jeremić izrazio nadu da će se ovaj put poruke iz Moskve ozbiljnije uzeti u obzir, da će razum prevladati i da će zabrinutost za ono što bi moglo da se dogodi biti važnija od kratkoročnih političkih računica, te da će biti izbegnuti potezi koji bi doveli do eskalacije. „Ako se to ne dogodi, samo Bog zna gde nas sve ovo može odvesti“, rekao je Jeremić.

 „Sada je pitanje ko kontroliše lestvicu eskalacije, jer je taj u prednosti u odnosu na protivničku stranu. Malo je, međutim, puteva eskalacije koji su bezbedni i koji mogu biti kontrolisani, a situacija je još više zabrinjavajuća ako imamo u vidu da i Zapad i Rusija raspolažu nuklearnim oružjem“, rekao je Jeremić. Upitan o utiscima sa Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, Jeremić je odgovorio da taj skup karakterišu dinamičnost i samopouzdanje. „Forum je inovativno i dinamično mesto, i nikako ne izgleda kao skup koji se održava u državi pod rigoroznim sankcijama koje su teško pogodile njenu ekonomiju“, rekao je Jeremić. 

 „Moj prvi utisak sa foruma je da sankcije protiv Rusije nisu postigle cilj koji zamislili oni koji su ih uveli“, istakao je Jeremić. Na pitanje kako je BRIKS „kao blok“ reagovao na zapadne sankcije Rusiji, Jeremić je odgovorio da se o BRIKS-u još ne može govoriti kao o bloku u punom smislu, već je to grupa država koja je odlučila da radi zajedno po određenim pitanjima. 

 „U ovom trenutku BRIKS još nema formiranih struktura unutar koje bi mogle da deluju u vezi sa pitanjima poput sankcija, nego je reč o bilateralnim odnosima osnivača BRIKS-a i ostalih članica sa Rusijom koji su takvi da Rusiju sankcije nisu mnogo pogodile“, rekao je Jeremić. 

„U izlaganju na panelu Međunarodnog ekonomskog foruma istakao sam da bi u budućnosti svakako trebalo razmotriti formiranje struktura unutar BRIKS-a, recimo da se ustanovi sekretarijat koji bi doprineo institucionalnim odgovorima na mnoga važna pitanja“, zaključio je Jeremić.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti