Moratinos: CIRSD učinio Beograd prestonicom diplomatske diskusije

CIRSD koji vodi moj dragi prijatelj Vuk Jeremić zaista se bavi veoma važnim temama u oblasti međunarodnih odnosa. Na promociji novog broja časopisa Horizons govorićemo o tome kako doneti bezbednost i prosperitet na Bliski istok i o agendi za održivi razvoj. Narod Srbije treba da bude veoma zahvalan Vuku Jeremiću zbog njegovog rada. Veoma je važno što je Beograd postao prestonica za diskusije diplomata - kaže u razgovoru za Danas Migel Anhel Moratinos, bivši šef španske diplomatije.

CIRSD prenosi intervju u celosti:

Madrid, Beograd - Srbija ima kapacitet i znanje kojima doprinosi rešavanju problema u Ukrajini. OEBS predstavlja pravu platformu gde diplomatija Srbije može doći do izražaja, kao i moj dragi prijatelj, veoma inteligentni ministar spoljnih poslova Ivica Dačić - kaže u razgovoru za Danas Migel Anhel Moratinos, bivši šef španske diplomatije. Moratinos će sutra u Beogradu učestvovati u debati "Bliski istok: veliko urušavanje", na promociji novog broja časopisa Horizons, Centra za međunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD) Vuka Jeremića.

Odlukom Skupštine grada iz 2009, Moratinos je proglašen za počasnog građanina Beograda zbog afirmacije glavnog grada, doprinosa razvoju saradnje i unapređenja međusobnih odnosa Srbije i Španije.

* Srbija je zvanično počela pristupne pregovore sa Evropskom unijom januara 2014. Međutim, nijedno pregovaračko poglavlje još nije otvoreno. Očigledno je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine jedan od najvažnijih, ako ne presudan uslov. Kako ocenjujete takav pristup EU?

- Dok sam bio ministar spoljnih poslova, uvek sam se zalagao, kao i španska vlada, da pristup EU u pristupnim pregovorima sa Srbijom bude u bilateralnim okvirima, bez uzimanja u obzir pregovora o Kosovu. To treba da budu dva paralelna procesa. Takav pristup i sada preporučujem EU. Povezivanje ta dva procesa je pogrešna politika.

* Pristalice jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova u EU kažu da Brisel i takozvane velike države članice treba da pojačaju pritisak na zemlje EU koje nezavisnost ne priznaju da svoju politiku promene. Da li su pet država EU koje nezavisnost ne priznaju, uključujući Španiju, izložene pritiscima?

- Pritisci su uvek postojali. O pritiscima koje sam lično pretrpeo govoriću jednog dana u svojim memoarima. EU ne može da se služi pritiscima. Ne mislim da će bilo koja od ovih zemalja, uključujući i Španiju, izmeniti svoj stav. Kosovsko pitanje treba da dogovore dve strane uz podršku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Bez toga ne može biti priznavanja nezavisnosti i to je pravno logična odluka.

* EU nije bila oduševljena zbog toga što je Srbija - njen predsednik i garda vojske - prisustvovala vojnoj paradi u Moskvi 9. maja. Komesar za proširenje Johanes Han rekao je da to "može izgledati kao napuštanje evropskih vrednosti" i da nije lako objasniti članicama EU šta će Srbija na paradi. Šta mislite o tome?

- Mislim da evropske zemlje treba da imaju pojačanu saradnju sa Rusijom. Uloga Srbije može biti da premosti jaz između Rusije i Zapada. Takođe, moraju biti uzete u obzir veoma razvijene kulturne i istorijske veze Srbije sa Ruskom Federacijom. Normalno je da Srbija koja je toliko propatila od nacista bude prisutna na paradi i da ima prijateljske odnose sa Rusijom. To nije "napuštanje evropskih vrednosti" - naprotiv, Srbija može doprineti unapređenju odnosa Rusije i EU.

* Kada će, prema vašem mišljenju, odnosi između Zapada i Rusije, biti normalizovani? Trenutna kriza veoma pogađa i Srbiju. Može biti da će pre Beograd i Priština normalizovati svoje odnose.

- Svi konflikti treba da budu rešeni što pre, jer živimo u veoma komplikovanom svetu. Mislim da što se pre dogodi pomirenje između Rusije i Zapada, biće bolje za sve, pa i za Srbiju. Što se pre normalizuju odnosi Beograda i Prištine, biće bolje i za Balkan i EU. Ne mogu da govorim o rokovima, ali preporučujem urgentnost aktera kako bi smo ušli u eru bezbednosti i prosperiteta.

* Kako ocenjujete ovogodišnje predsedavanje Srbije OEBS-u?

- To predsedavanje je došlo u pravom trenutku. Srbija ima kapacitet i znanje kojima doprinosi rešavanju problema u Ukrajini. OEBS predstavlja pravu platformu gde diplomatija Srbije može doći do izražaja, kao i moj dragi prijatelj, veoma inteligentni ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Srbija da bude zahvalna Jeremiću


* Šta mislite o radu CIRSD-a?
- CIRSD koji vodi moj dragi prijatelj Vuk Jeremić zaista se bavi veoma važnim temama u oblasti međunarodnih odnosa. Na promociji novog broja časopisa Horizons govorićemo o tome kako doneti bezbednost i prosperitet na Bliski istok i o agendi za održivi razvoj. Narod Srbije treba da bude veoma zahvalan Vuku Jeremiću zbog njegovog rada. Veoma je važno što je Beograd postao prestonica za diskusije diplomata.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti