Održan osmi sastanak Međunarodnog i Upravnog odbora CIRSD

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) održao je juče u Istanbulu osmi zajednički sastanak Upravnog i Međunarodnog odbora, na kojem su definisane aktivnosti Centra do kraja 2015, a inicirani su i novi projekti, koji će se realizovati tokom ove i naredne godine.

Prvi dan je bio posvećen diskusiji o aktuelnim globalnim dešavanjima, sa akcentom na Bliski istok, kao i političku situaciju u Kini i SAD.Dogovoreno je da se povodom izlaska trećeg broja CIRSD-ovog časopisa na engleskom jeziku "Horizonti", čija je glavna tema Bliskoistočna kriza, organizuju međunarodne diskusije na visokom nivou u Beogradu i Londonu u toku narednog meseca.
Takođe je razgovarano o toku međunarodnih pregovora o novim zajedničkim razvojnim ciljevima i klimatskim promenama, koji se odvijaju u okviru Ujedinjenih nacija, čije se okončanje očekuje krajem tekuće godine. Članovi Međunarodnog odbora CIRSD-a su se složili da, u cilju promocije nove razvojne agende Ujedinjenih nacija (Post-2015), nastupe na specijalnom dogadjaju na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, koji u septembru organizuje Međunarodna mreža za održivi razvoj (SDSN), pod rukovodstvom profesora Džefrija Saksa.
Drugog dana sastanka je usaglašen koncept međunarodne konferencije o budućnosti Evrope, koju će CIRSD u septembru ove godine u Bostonu organizovati u saradnji sa Centrom za evropske studije Univerziteta Harvard. Pokrenuta je i inicijativa da CIRSD krajem jula u Beogradu organizuje letnju regionalnu školu medjunarodnih odnosa, u cilju kvalitetnijeg obrazovanja mlade elite Srbije i zapadnog Balkana.

Specijalni gost istanbulskog sastanka je bio turski ministar finansija Mehmed Šimšek, sa kojim je u posebnom segmentu radnog dela razgovarano o situaciji u Turskoj, globalnoj ekonomiji i aktuelnom turskom predsedavanju grupom G20.
Sastanak je završen diskusijom o budućnosti Ujedinjenih nacija, kao i reformama koje su neophodne kako bi jedina univerzalna politička međunarodna organizacija zadržala svoju globalnu relevantnost i bila u stanju da odgovori na izazove sa kojim ce se čovečanstvo susretati u 21.veku.
Na sastanku su učestvovali bivši španski ministar spoljnih poslova Migel Anhel Moratinos, bivši ministar spoljnih poslova Kuvajta šeik Mugamed Sabah Al-Salem Al Sabah, bivši ministar spoljnih poslova Indonezije Nur Hasan Virajuda, bivši ministar spoljnih poslova Kipra i komesar EU Markos Kiprijanu, bivši ministar spoljnih poslova Maroka Mohamed Benaisa, bivši ministar spoljnih poslova Portugala Luis Amado kao i profesor Kolumbija Univerziteta Džefri Saks. Uz predsednika CIRSD-a Vuka Jeremića, delegaciju su činili i izvršni direktor Zdravko Ponoš, viši savetnik Damjan Krnjević Mišković, programski direktor Nikola Jovanović, savetnik za međunarodne odnose Suzana Grubješić kao i istraživač Stefan Antić

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti