Održivi razvoj mora biti prioritet za Srbiju u 2014. godini

Predsednik CIRSD Vuk Jeremić u intervju za BLIC govori o značaju održivog razvoja za Srbiju, o budućim aktivnostima CIRSD-a, predsedavanju Generalnom skupštinom UN, kao i o političkoj sceni Srbije i svom političkom delovanju.

“Oblikovanje i sprovodjenje novog globalnog razvojnog koncepta biće jedan od najvažnijih izazova čovečanstva u 21. veku. Održivi razvoj podrazumeva stimulisanje ekonomskog rasta na način na koji se ne produbljuju socijalne razlike, niti degradira životna sredina. U Njujorku su trenutno u toku medjudržavni pregovori koji bi trebalo da budu okončani u septembru 2015. usvajanjem novog strateškog dokumenta UN. Uveren sam da će ovo drastično uticati na sve privredne delatnosti, a samim tim i na strukturu neophodnih obrazovnih profila i radnih sposobnosti. Ne smemo dozvoliti da ostanemo na repu ovog procesa, ukoliko želimo da obezbedimo prosperitet budućih generacija u našoj zemlji.”

Intervju Vuka Jeremića za BLIC

Dali ste kvorum za održavanje sednice Skupštine Srbije o budžetu što je odmah izazvalo niz burnih reakcija, pre svega iz vaše bivše stranke. Boris Tadić je nedavno čak izjavio da ste dobili novac iz budžeta da biste ga podržali. Da li je to tačno?

"Koliko mi je poznato, skupštinska većina je dovoljno komotna i bez mene, a tehnička opstrukcija parlamentarne rasprave nije način mog političkog delovanja. Kada sam fizički prisutan u sali, moja poslanička kartica je uvek aktivirana. Podneo sam amandman na budžet iz dubokog uverenja da pitanje održivog razvoja mora biti prioritet za Srbiju u 2014. godini, te da će stoga u okviru Vlade biti neophodna dodatna institucionalna koordinacija u tom kontekstu. Obrazlažući ovaj amandman, jasno sam rekao da Centar koji sam nedavno osnovao neće na bilo koji način, direktno niti posredno, koristiti budžetska sredstva. Želim da verujem da je jedini razlog zbog čega je bivši predsednik Tadić to izjavio činjenica da je bio pogrešno informisan."

Nije tajna da je u Vašim odnosima sa Borisom Tadićem bilo problema. Zašto mislite da je on tek od nedavno krenuo da javno kritikuje način na koji ste obavljali posao ministra spoljnih poslova i da li i Vi imate primedbe na njegov rad u tom periodu?

"Ovo prvo biste morali da pitate njega. Tadiću sam svoje mišljenje uvek saopštavao u lice, a ne iza ledja ili preko medija. Pred poslednje izbore, tražio je da ga javno podržim u kampanji, što sam bez obzira na sve naše razlike i uradio. Zato ne bi bilo pristojno da sada počnem da iskazujem neku naknadnu pamet kritikujući ga."

Da li pratite dešavanja u DS-u? Kako komentarišete situaciju u stranci i loše rezultate na lokalnim izborima?

"Na stranačkoj skupštini u decembru 2010. upozorio sam da se DS sve više bavi sama sobom, a sve manje interesom države i gradjana i da ćemo, ukoliko se to ne promeni, izgubiti poverenje naroda. Žao mi je što se ispostavilo da sam bio u pravu, a nekompetentnost trenutnog lidera je samo dodatno ubrzala sunovrat. Posledica toga je da je nekada vodeća politička stranka u Srbiji spala na najniže grane od svog osnivanja."

Priča se o smeni Dragana Đilasa. Da li mislite da bi za DS bilo bolje da se Tadić vrati na čelo stranke ili da možda Dragan Šutanovac zameni Đilasa?

"Iako to nije bio moj izbor, ja više nisam član DS-a, tako da ne bi bilo pristojno da iz te pozicije “kadriram.” Smatram da je DS-u neophodan moderan, socijalno odgovoran i državotvorni razvojni program prilagodjen izazovima 21. veka, koji će biti u stanju da iznesu mladi, kvalitetni i odgovorni ljudi."

Nedavno smo Vas videli na sastanku sa šeikom Muhamedom bin Zajedom i srpskim državnim vrhom, otkud Vi tamo?

"Tokom predsedavanja GSUN, izuzetno blisko smo saradjivali sa Emiratima, pre svega u organizaciji ključne rasprave o klimatskim promenama i održivom razvoju. U arapskom svetu je veliku pažnju takodje privukao i način na koji smo pripremali i vodili istorijsku sednicu GSUN o Palestini. Državni vrh je naravno o tome bio obavešten, i zbog toga me nije iznenadilo kada sam dobio poziv da prisustvujem tom sastanku."

Da li ste bliži Aleksandru Vučiću ili Ivici Dačiću? I u kakvim ste odnosima sa predsednikom Nikolićem?

"Sa Ivicom Dačićem imam izuzetno korektnu saradnju još iz vremena kada smo bili zajedno u Vladi. Takvu vrstu odnosa sam uspostavio i sa Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, što je naravno bilo neophodno za uspeh srpskog predsedavanja UN."

Dačić je izjavio da bi Vas rado video u SPS-u. Da li ste razmišljali o tome?

"Poštujem taj njegov stav, ali kao što sam više puta istakao, u ovom trenutku ne planiram bilo kakvo partijsko angažovanje. Uveren sam da je moguće napraviti nezanemarljiv doprinos javnom interesu i bez toga."

Pominjani ste za razne funkcije u državi - od premijerske do mesta gradonačelnika. Možete li sebe da zamislite u domaćoj politici na nekoj od visokih funkcija?

"Ja sam već bio na visokim funkcijama i time se uopšte ne opterećujem. Sada želim da se posvetim podizanju jedne nezavisne ustanove koja će imati svetski renome, i koja će kroz zajedničko angažovanje medjunarodnih i domaćih stručnjaka pomoći da Srbija krene putem dinamičnog održivog razvoja. Smatram da je to najkorisniji način da se upotrebe iskustva i kontakti koje sam u svom dosadašnjem radu stekao."

Izvesno je da ćete se kandidovati za mesto generalnog sekretara UN. Ni na izborima za PGS niste imali podršku SAD. Da li ćete se i sada osloniti na podršku Rusije i Kine u trci za generalnog sekretara UN?

"To da je naše predsedavanje GSUN bilo uspešno je ocena ogromne većine država sveta, uključujući i mnoge od onih koje nas nisu podržale prilikom izbora. Sama činjenica da se moje ime spominje za tu funkciju za mene predstavlja veliku čast, ali zaista je prerano da se o tome govori."

Zašto ste odlučili da se vaša organizacija bavi baš održivim razvojem?

"Tokom predsedvanja GSUN shvatio sam da će oblikovanje i sprovodjenje novog globalnog razvojnog koncepta biti jedan od najvažnijih izazova čovečanstva u 21. veku. Održivi razvoj podrazumeva stimulisanje ekonomskog rasta na način na koji se ne produbljuju socijalne razlike, niti degradira životna sredina. U Njujorku su trenutno u toku medjudržavni pregovori koji bi trebalo da budu okončani u septembru 2015. usvajanjem novog strateškog dokumenta UN. Uveren sam da će ovo drastično uticati na sve privredne delatnosti, a samim tim i na strukturu neophodnih obrazovnih profila i radnih sposobnosti. Ne smemo dozvoliti da ostanemo na repu ovog procesa, ukoliko želimo da obezbedimo prosperitet budućih generacija u našoj zemlji."

Čime će se CIRSD baviti u narednom periodu?

"Sredinom januara će u Hong Kongu biti održan prvi radni sastanak našeg medjunarodnog Borda, na kome će biti usvojen program aktivnosti za 2014.  godinu. Planiramo održavanje nekoliko velikih konferencija, kao i otpočinjanje niza projekata iz oblasti medjunarodnih odnosa i održivog razvoja. Ovaj sastanak će trajati nekoliko dana, a po njegovom okončanju ćemo sa detaljima izaći u javnost."

Sutra se održava Skupština TSS. U javnosti se pojavila spekulacija da nameravate da se povučete sa čela Saveza. Da li je to istina?

"Mislim da je red da o mojim planovima prvo razgovaram sa ljudima koji su mi pre dve godine poklonili poverenje, a to su delegati, predstavnici teniskih klubova Srbije."

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti