Održivi razvoj zavisi od strukturnih reformi

O održivom razvoju u jugoistočnoj Evropi (JIE), organičenjima, trendovima i strukturnim reformama kao kjlučnom uslovu za ostvarivanje koncepta održivog razvoja u tom regionu, piše Edvard Jakopin, direktor Republičkog zavoda za razvoj u periodu od 2001. do 2011. godine. U svom tekstu za VIP BLOG, Jakopin piše o razlozima nekonkuretnosti kompletnog područja jugoistočne Evrope i strukturnim reformama kao centralnim elementom procesa razvoja.

“Efekti primenjenog modela transformacije društvene i privredne strukture u JIE, koji traju više od dve decenije, nisu doprineli privrednom rastu, privredni sistemi nisu uspeli da se prilagode sve snažnijoj tržišnoj utakmici, visokim zahtevima konkurencije. Medjunarodni barometar konkurentnosti rangira kompletno područje JIE veoma nisko, na začelje evropske liste konkurentnosti. Područje JIE se godinama suočava sa odlivom mozgova. Najkritičnije oblasti konkurentske pozicije JIE su institucije, složenost poslovanja i inovacije.

Razlozi su mnogobrojni, ali, primarni su zakasneli predtranzicioni start i spore, selektivne i nezavršene strukturne reforme.”  

Ceo tekst pročitajte ovde

VIP Blog o održivom razvoju: pogled iz jugoistočne Evrope

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti