Predavanje Džefrija Saksa na Pravnom fakultetu u Beogradu

Profesor Kolumbija univerziteta Džefri Saks (Jeffrey Sachs), jedan od vodećih ekonomista u svetu i član Savetodavnog odbora Centra za medjunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), održao je predavanje “Izazov stoleća: Svet u eri održivog razvoja”, na Pravnom fakultetu Univerzita u Beogradu, 5. novembra 2013. godine.


Obraćajući se prepunom amfiteatru, profesor Saks govorio je o najnovijim naučnim otkrićima u vezi sa klimatskim promenama. Posebno je istakao važnost rizika u vezi sa konstantnim porastom socijalnih nejednakosti širom sveta i naglasio “potrebno je da napravimo brz i dramatičan preokret u načinu na koji svet funkcioniše – moramo napraviti pomak ka održivosti na globalnom nivou, kako bi osigurali naš opstanak i opstanak planete”.


Profesor Saks je istakao izuzetnu važnost UN agende održivog razvoja za period posle 2015. godine, čiji je cilj da sveobuhvatno integriše tri dimenzije razvoja  (ekonomsku, socijalnu i životne okoline) u jednu održivu celinu. On je dodao da još uvek dosta toga treba da bude uradjeno da bi se svet okrenuo putu održivog razvoja. Neophodno je da države, privatni sektor, naučnici, intelektualci i civilno društvo rade zajedno, usmereni jedni na druge u vremenu koje dolazi.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti