Predsednik CIRSD-a na Atina forumu

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić učestvuje danas u Atini na međunarodnoj konferenciji „Demokratija pod pritiskom“, kojom se obeležava Međunarodni dan demokratije. Konferenciju, koja je okupila veliki broj političkih i poslovnih lidera, kao i uglednih pojedinaca iz sveta nauke i medija, zajednički su organizovali Atina forum, Fond za demokratiju Ujedinjenih nacija i prestižni američki dnevni list Njujork tajms.

Jeremić je učestvovao na panelu pod nazivom „Da li ekonomska kriza podriva demokratiju?“, zajedno sa bivšim grčkim premijerom Kostas Simitisom, nekadašnjom ministarkom spoljnih poslova Grčke Dorom Bakojani, kao i sa Helenom Kunalaki, koja je bila ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Mađarskoj.

Predsednik CIRSD-a istakao je da se svet nalazi na kraju perioda koji je obeležio kraj Hladnog rata i da će ubuduće većina izazova biti globalnog karaktera, na koje se može odgovoriti samo kroz intenzivniju međunarodnu saradnju i snažnije multilateralne institucije. Jeremić je naglasio da veruje da je demokratsko uređenje najefikasnije u rešavanju društvenih i ekonomskih problema, ali da se treba sa uvažavanjem ophoditi i komunicirati sa državama drugih kultura i tradicija. Jeremić je podvukao da demokratiju ne treba shvatati samo u proceduralnom smislu, već da istinsko demokratsko društvo mora da obezbedi dostojanstvo i jednake šanse za sve, između ostalog kroz pristupačno obrazovanje, poštovanje principa solidarnosti i inkluzije, kao i kroz smanjivanje socijalnih nejednakosti. Predsednik CIRSD-a je naglasio da je južnoj Evropi neophodno obezbediti dodatne podsticaje za ekonomski rast, kako unutar kontinentna ne bi došlo do trajne podele na razvijeni i nerazvijeni deo.

Između ostalih na konferenciji „Demokratija pod pritiskom“ učestvuju i premier Grčke Kostas Samaras, ministar spoljih poslova Švedske Karl Bilt, ministar spoljnih poslova Grčke Evangelos Vanizelos, gradonačelnik Atine Jorgos Kaminis i Rodžer Koen iz Njujork tajmsa.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti