Predsednik CIRSD-a u OEBS-u

Na poziv generalnog sekretara OEBS-a ambasadora Lamberta Zaniera (Lamberto Zannier), predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić govorio je na završnom panelu konferencije OEBS-a Dani bezbednosti 2014 (2014 OSCE Security Days conference).  

Na završnom panelu su učestvovali i ambasadori Nemačke, Irske i Kazahstana, kao i švajcarskog predsedavanja.  

Tema ovogodišnje konferencije je pronalaženje inovativnih načina za suprotstavljanje gorućim bezbednosnim izazovima u evroatlantskom i evroazijskom prostoru. Konferencija je održana u Hofburg palati, gde je i sedište OEBS-a u Beču.

U svom obraćanju, Jeremić je govorio o značaju jačanja saradnje izmedju Ujedinjenih nacija i OEBS-a, posebno u oblasti prevencije i rešavanja konflikata. On je istakao da ouči 40. godišnjice od usvajanja Helsinškog finalnog akta Ukrajinska kriza predstavlja ozbiljan test za OEBS. „Način na koji se reaguje može odrediti budućnost organizacije“, rekao je Jeremić.

Predsednik CIRSD-a je istakao i predstojeće predsedavanje Srbije OEBS-om 2015. godine, izrazivši poverenje u sposobnost zemlje da igra konstruktivnu ulogu u unapredjenju prioriteta organizacije. Jeremić je naglasio i uspešno predsedavanje Švajcarske OEBs-om, posebno istakavši visok nivo koordinacije izmedju Beograda i Berna, započet pre nekoliko godina, kada je ponudjen usaglašen predlog za uzastopna predsedavanja OEBS-om ove dve zemlje.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti