Predstavljanje časopisa HORIZONS u Beogradu

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) predstavio je prvi broj časopisa Horizons, posvećen temama iz oblasti međunarodnih odnosa i održivog razvoja.
O časopisu su govorili predsednik CIRSD-a i glavni i odgovorni urednik magazina Horizons Vuk Jeremić, bivši šef diplomatije Kipra Markos Kiprijanu, glavni i odgovorni urednik Politike Ljiljana Smajlović i profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu Predrag Simić.
„Trudili smo se da ovo bude ona vrsta publikacije u kojoj se sučeljavaju mišljenja, u kojoj se iznose pogledi, a ne politički stavovi. Verujem da ovaj magazin može da stoji rame uz rame sa najuticajnijim međunarodnim publikacijama koje se bave ovom tematikom“, rekao je Jeremić.
„Da bi se menjao svet, mora se promeniti javno mnjenje, a to se postiže informacijama. To je cilj ovog časopisa“, istakao je Markos Kiprijanu i dodao da časopis Horizons predstavlja forum za dijalog i razmenu ideja na multilateralnom nivou s ciljem rešavanja zajedničkih, globalnih problema.

Ljiljana Smajlović se osvrnula na činjenicu da se časopis štampa na engleskom jeziku, naglasivši da je to jezik „na kom se rešavaju sudbine“. „Smatram da je to važno, jer moramo da naučimo kako da govorimo tim diplomatskim jezikom“, istakla je Smajlović.
Profesor Predrag Simić rekao je da pojava ovog časopisa „predstavlja svež dah ne samo u našoj, već i svetskoj produkciji“, imajući u vidu da se intelektualni dijalog gasi. „Vrtlog u kom se svet nalazi dovodi do porasta političke retorike, a smanjenja ideja. Horizons stoga bude optimizam, jer predstavljaju svež dah u našoj, ali i međunarodnoj produkciji“, istakao je profesor Simić.
Za prvi broj, svoje ekskluzivne tekstove pripremili su, između ostalih, premijer Turske Ahmet Davutoglu, predsednik Urugvaja Hoze Muhika, šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn, kineski ministar razvoja Li Vej, doskorašnji premijer Australije i predsednica Švajcarske Kevin Rad i Mišlin Kalmi-Rej, zatim profesori Džefri Saks, Kristofer Klark i Džon Kajger, kao i Franko Fratini, Migel Moratinos i Džordž Fridman.

Časopis Horizons izlaziće kvartalno. Posle promocije u Beogradu, svoju svetsku premijeru imaće u Njujorku početkom novembra. Glavna tema drugog broja biće odnosi Rusije i Zapada. Časopis je štampan na engleskom jeziku, a sadržaj prvog broja dostupan je ovde.
U publici su bili brojni predstavnici diplomatskog kora, profesori univerziteta, stručnjaci za spoljnu politiku, novinari i političari.

Foto galeriju sa promocije prvog broja časopisa Horizons pogledajte ovde.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti