Šaukat Aziz: pouke Velikog rata i istočna Azija

Bivši premijer Pakistana Šaukat Aziz (Shaukat Aziz) govorio je u okviru panela „Pouke Prvog svetskog rata i istočna Azija u 21. veku“, na međunarodnoj konferenciji Evropska tragedija 1914. i multipolarni svet 2014: istorijske pouke, 30. i 31. maja, u Beogradu, u organizaciji CIRSD-a. U fokusu ovog panela bila je mogućnost primene pouka od pre jednog veka u aktuelnim međunarodnim odnosima na azijskom kontinentu.

Aziz je nakon konferencije rekao da je bila jako dobra ideja okupiti toliko važnih ljudi na jednom mestu,  kako bi se prodiskutovalo o poukama izvučenim iz perioda Prvog svetskog rata. Inicijativu CIRSD-a je nazvao „brililjantnom i pravovremenom“. Istakao je da se mir postiže snagom a ne slabošću, jer u protivnom, takav mir ne može biti održiv.

Izjava Šaukata Aziza pogledajte ovde.

Nakon pet godina na poziciji ministra finansija, Shaukat Aziz je bio premijer Pakistana od 2004. godine. U vladu je ušao nakon tridesetogodišnje karijere u globalnim finansijama. Kao zamenik predsednika Siti banke (Citibank), vršio je nekoliko visokih menadžerskih funkcija uključujući funkciiju šefa institucionalnog bankarstva za centralnu i istočnu Evropu, bliski istok i Afriku, a kasnije i za istočnu Aziju. Aziz je član savetodavnog odbora CIRSD-a.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti