Savetodavni i Izvršni odbor CIRSD-a održali sastanak u Beogradu

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) održao je danas u Beogradu sastanak svoja dva najviša tela - Savetodavnog i Upravnog odbora. Današnje zasedanje otvorli su predsednik i počasni predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić i Migel Anhel Moratinos, koji su na početku konstatovali da je juče završena međunarodna konferencija „Evropska tragedija 1914. i multipolarni svet 2014: Istorijske pouke“ protekla veoma uspešno. Rasprave koje su vođene na pet panela značajno su doprinele razumevanju uzroka Prvog svetskog rata, kao i aktuelnih kriznih žarišta u svetu, koji u mnogome podsećaju na situaciju od pre 100 godina.  

Tokom sastanka, članovi Odbora raspravljali su o globalnim i regionalnim izazovima, ali I o daljim aktivnostima CIRSD-a.

Jeremić je članovima Savetodavnog odbora predstavio projekat o pokretanju magazina o međunarodnim odnosima i održivom razvoju, koji CIRSD planira da pokrene krajem 2014. godine.

Profesor Džefri Saks saopštio je na sastanku nedavnu odluku Earth Institute Kolumbija univerziteta i Mreže UN mreže za rešenja održivog razvoja (SDSN) o osnivanju Savetodavne grupu za međunarodne odnose. Tom odlukom imenovani su predsednik CIRSD-a i članovi Savetodavnog i Upravnog odbora CIRSD-a za više savetnike te Grupe.

Nakon Pariza, Kuvajta, Njujorka i Hong Konga, današnji susret održan je u sedištu CIRSD-a u Beogradu, a sastanku su prisustvovali: bivši ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos, profesor Kolumbija Univerziteta Džefri Saks, bivši ministar spoljnih poslova Kuvajta šeik Muhamed al Salem al Sabah, bivši premijer Pakistana Šaukat Aziz, bivši ministar spoljnih poslova Maroka Mohamed Benaisa, bivši ministar spoljnih poslova Indonezije Nur Hasan Virajuda, bivši ministar spoljnih poslova Senegala Šeik Tidijan Gadjio, kao i bivši ministar spoljnih poslova Kipra Markos Kiprijanu.

 

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti