Srpsko izdanje knjige DOBA ODRŽIVOG RAZVOJA

Nova knjiga jednog od vodećeg svetskih stručnjaka za održivi razvoj profesora Kolumbija univerziteta Džefrija Saksa „Doba održivog razvoja“ objavljena je na srpskom jeziku u izdanju Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i Službenog glasnika. Knjiga pruža holistički pristup održivom razvoju, ukazajući na međuzavisnost i složenost u ostvarivanju ovog koncepta i detaljno razradjuje najvažnije oblasti: suzbijanje siromaštva, privredni razvoj, zdravstvenu politiku, obrazovanje, klimatske promene, pitanja hrane, urbanog i ruralnog razvoja, društvenu uključenost, kao i zaštitu ekosistema.
Profesor Saks predstavlja publici koncept održivog razvoja kao složen, ali isto tako i kao realan i dostižan. Studenti, aktivisti, ekolozi, kao i kreatori politika naći će u ovoj knjizi obilje podataka, ali i mehanizme i praktične načine za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja u praksi.
"Ovu knjigu izuzetnom čine sveobuhvatni pristup, jasnoća, detaljan pristup problematici, iskrena polemika o kompleksnim pitanjima, praktična vrednost i zdravorazumsko rezonovanje. Ukoliko želite da razumete moderni svet i ukoliko na polici imate mesta samo za još jednu knjigu, onda je to ova."
Džared Dajmond, dobitnik Pulicerove nagrade za knjigu "Puške, bacili i čelik" (Guns, Germs and Steel)
"Inspirišuća, sveobuhvatna, prema obimu istraživanja enciklopedijska, kombinujući vešto razne discipline kao da je pisana od strane nekoliko stručnjaka, Saksova knjiga objašnjava razloge zbog kojih ostvarivanje koncepta održivog razvoja mora predstavljati najveći prioritet za ljudski rod."
Profesor Edvard O. Vilson, Univerzitet Harvard
Verujem da će srpsko izdanje ove izuzetne knjige profesora Saksa poslužiti publici u čitavom regionu kao neprocenjiv izvor podataka o značaju i načinima dostizanja održivosti u svim aspektima ljudskog delovanja, kao i podsetnik da moramo na mnogo promišljeniji i odgovorniji način zajednički sagledavati svoju sadašnjost i budućnost.“
Vuk Jeremić, predsednik CIRSD-a
Knjiga „Doba održivog razvoja“ profesora Džefrija Saksa je u prodaji u knjižarama Službenog glasnika.

Foto galeriju sa svetske premijere knjige u Beogradu, pogledajte ovde.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti