Svetska premijera nove knjige Džefrija Saksa

U prepunoj sali hotela Allure Caramel u sredu uveče promovisana je najnovija knjiga profesora Džefrija Saksa "Doba održivog razvoja", koju su na srpskom jeziku zajednički izdali Centar za medjunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i Službeni glasnik.
Beogradska promocija ujedno je i svetska premijera knjige 'Doba održivog razvoja', a njeno štampano izdanje na engleskom jeziku se očekuje početkom naredne godine.
"Budućnost nije sudbina, već pitanje izbora", rekao je na promociji profesor Saks i objasnio da je mogućnost izbora najvažnija ljudska realnost te da čovek u svojim rukama ‎drži budućnost razvoja, pa i opstanka.
‎Saks je napomenuo da je čovek taj koji bira kakvu budućnost‎ želi i upozorio da "mi danas nenamerno uništavamo planetu zagađenjima, prevelikim za ograničene resurse Zemlje". On je podsetio da se posledice Prvog svetskog rata osećaju i danas i konstatovao da grešku koju bi čovek napravio 2014. ne bi imao šansu da ispravi za 100 godina.

Prema rečima Vuka Jeremića, predsednika CIRSD-a, knjiga "Doba održivog razvoja" predstavlja prvi izdavački projekat Centra.
Jeremić je istakao da će koncept održivog razvoja obeležiti živote ove generacije i podsetio da će Ujedinjene nacije 2015. godine usvojiti novu strategiju o tome.
Predsednik CIRSD-a smatra da Saks nudi koncept razvoja za izazove budućnosti, koji se ne oslanjaju samo na ekonomiju, već ‎podjednako i na zaštitu životne sredine i socijalnu jednakost.
To je otvaranje prozora u svet za naš region, ove godine direktno suočen sa klimatskim promenama, koji proteklih decenija nije imao prilike da se bavi svetskim pitanjima, osim samim sobom, kao svetskim pitanjem, napomenuo je Jeremić, ističući da se budući razvoj i ekonomija zasnivaju na konceptu održivog razvoja.
Na promociji je, takodje, govorio i Goran Pitić, profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA), koji je istakao da knjiga obiluje vrednosnim stavovima i važnim ekonomskim i etičkim pitanjima koji proističu iz bogatog ličnog iskustva autora.

Knjiga, koja je po Pitićevim rečima ujedno i poziv na razmišljanje o budućnosti, provejava optimizmom da je stvari moguće promeniti. "Održivi razvoj je najveći izazov savremenog doba", rekao je on i dodao da je ključno pitanje kako postići ekonomski rast uz ekološku efikasnost.
Knjiga je u prodaji u knjižarama Službenog glasnika.
Foto galeriju sa promocije knjige možete pogledati ovde.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti