Vuk Jeremić na Visokoj tematskoj debati u UN

Predsednik Centra međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić učestvovao je na Visokoj tematskoj debati u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, koja se održala 4. maja 2015. godine, pod nazivom „Jačanje saradnje između Ujedinjenih nacija i regionalnih međunarodnih organizacija“.

U uvodnom segmentu događaja, govorili su Predsednik 69. zasedanja Genaralne skupštine UN Sem Kuteša, Generalni sekretar UN Ban Ki-mun, kao i generalni sekretari Arapske lige, OEBS-a i Organizacije islamske saradnje (OIC). U uvodnom delu konferencije učestvovao je i predsednik Ugande, kao i visoki funkcioneri Afričke unije, Organizacije američkih država i Evropske unije.
Tokom debate, akcenat je u svim prilikama bio stavljan na značaj regionalnih međunarodnih organizacija za sprovođenje nove globalne razvojne agende UN za period nakon 2015. godine, koju su Sem Kuteša i Ban Ki-mun okarakterisali kao „hrabru novu viziju“ za suočavanje za najvećim globalnim izazovima.
Jeremić je moderirao završni panel na ovoj Visokoj tematskoj debati, pod nazivom „Posticanje učešća regionalnih međunarodnih organizacija za sprovođenje razvojne agende UN za period nakon 2015. godine“. Na ovom panelu su učestvovali, između ostalih, direktor Ekonomske komisije UN za Latinsku Ameriku Alisija Ibara, kao i direktor Ekonomske komisije UN za Afriku Karlos Lopez.
Na otvaranju ove panel diskusije, Jeremić je istakao da sada, kada su novi razvojni ciljevi uglavnom definisani, akcenat se mora staviti na njihovo sprovođenje.
„Sprovođenje novih ciljeva održivog razvoja (SDGs) zahteva ne samo koordinisanu akciju na međunarodnom i nacionalnom nivou, već i aktivni angažman regionalnih međunarodnih organizacija i foruma“, podvukao je on u svom obraćanju. Jeremić je zaključio da će sprovođenje nove razvojne agende Ujedinjenih nacija poslužiti kao ključni ispit za ovu organizaciju u 21. veku.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti