Vuk Jeremić u Intervjuu petkom: „'Vakcinska diplomatija' - polje rivaliteta Kine i Zapada"

Na pitanje da uporedi aktuelnu svetsku krizu sa nekim sličnim istorijskim razdobljem, Jeremić će se pozvati na zapažanja autora tekstova u časopisu o međunarodnoj politici čiji je urednik, a koji za noseću temu ima „burne dvadesete" godine prethodnog i ovog veka.

„Autori upoređuju okolnosti i posledice stupanja na scenu novog lidera - tada su to bile Sjedinjene Države koje su sustizale Veliku Britaniju, a sada je to Kina, koja ekonomski dostiže SAD i u ovoj deceniji će ih i prestići po veličini ekonomije.

Ali ono što je sigurno drugačije od svakog perioda do sada su ritam i tempo događanja, koji su danas dinamičniji nego ikada, pre svega zahvaljujući tehnološkom napretku."

„Prozivodnja i distribucija vakcina su postale važan element meke moći nekih država, a na tom polju je najdalje odmakla Kina, što vidimo i na primeru Srbije.

Vakcinska diplomatija biće još jedno polje rivaliteta Kine i Zapada, predvođenog Amerikom, ali je još rano da se podvuče crta, vidi ko je pobedio, a ko izgubio - mada je Kina u značajnoj prednosti."

Jeremić kaže da je Kina do trenutne prednosti došla zahvaljujući centralizovanoj administraciji, iako heterogenost Zapada ne vidi isključivo kao manu.

Iako na čelu opozicione stranke, Jeremić će proces vakcinacije u Srbiji opisati kao „jako dobar", ali i kao plod rizika koji se isplatio.

„Ključan je bio dogovor sa Kinom, po kome smo mi praktično postali jedna od zemalja za treću fazu kliničkog testiranja vakcine Sinofarm - bilo je to jako riskantan potez koji se isplatio.

Imali smo sreće - figurativno rečeno, stavili smo sve na crveno i ispalo je crvenobolje da ne razmišljamo šta bi bilo da je ispalo crno."

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti