Zapadnom Balkanu je mesto u Evropi

Predsednik CIRSD-a, Vuk Jeremić izjavio je da „nema nikakvog smisla“ da se državama Zapadnog Balkana ne dozvoli da postanu deo evropske porodice, ali da je sada teško zamisliti proširenje EU na taj region.

„Evropa trenutno nije spremna da primi nove članice, i to proizvodi ozbiljne posledice u državama koje su ostale van EU. Srbija se recimo pretvorila u ’hibridni režim’ i više se ne smatra demokratskom državom, što je ocena relevantnih međunarodnih organizacija koje prate stanje demokratije u svetu, poput Fridom hausa“, rekao je Jeremić na predavanju studentima prestižne francuske škole međunarodnih odnosa Sions Po u Parizu.

Jeremić je dodao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspostavio poredak koji je mešavina aktuelnog turskog, mađarskog i ruskog sistema upravljanja, od kojih je „uzeo najgore elemente“.

„Srbija je država bez opozicije u parlamentu - uz Belorusiju jedina u Evropi. Zemlja u kojoj se uspostavio hibridni režim i koja se može porediti samo sa Belorusijom sasvim sigurno nije na evropskom putu. Srbija se suočava sa velikim problemima u domenu korupcije, sprovođenju zakona i poštovanju ljudskih prava, što je čini krajnje klimavim kandidatom za članstvo u EU“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da EU trenutno ne pokazuje značajan interes za promenu stanja na Zapadnom Balkanu, što drugim bitnim međunarodnim akterima odgovara, pre svega Rusiji kojoj je u strateškom interesu da ne dođe do pune integracije regiona.

„S druge strane, fokus Amerike je u najvećoj meri usmeren na Aziju, ne na Evropu, a kamoli na Balkan“, dodao je Jeremić.

„Kini, koja je novi igrač na našim prostorima, trenutno takođe ne odgovara širenje EU na Zapadni Balkan, jer industrija u koju ulaže u regionu ne mora da ispunjava stroge evropske standarde, a proizvodi se plasiraju u EU“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je „teoretski u interesu“ EU da završi proširenje i na Zapadni Balkan“, ali da se čini da unija region tretira kao branu od novih političkih i bezbednosnih zemljotresa na Bliskom istoku koji bi mogli da prouzrokuju porast ekstremizma i novi cunami izbeglica.

„U tom slučaju, države Zapadnog Balkana bi bile iskorišćene kao veliki sabirni centar za migrante. Takvo stanje bi moglo da potraje sve dok se prašina ne slegne“, zaključio je Jeremić

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti