CIRSD predstavio knjigu Dejvida Lemptona

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) predstavio je svoje najnovije izdanje na srpskom jeziku, izuzetnu knjigu profesora Dejvida Lemptona pod nazivom „Slediti lidera – rukovođenje Kinom od Deng Sjaopinga do Si Đipinga“.


Lempton je profesor na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu i jedan je od vodećih svetskih stručnjaka za kinesku politiku. Prema nedavnom istraživanju kineskog Univerziteta za spoljnu politiku, kineski politikolozi smatraju Lemptona za najboljeg poznavaoca Kine, a on ima i počasni doktorat Instituta za dalekoistočne studije Ruske akademije nauka.
Knjiga je zasnovana na 558 razgovora koje je Lempton imao sa kineskim političarima.


Na promociji u Beogradu, pored autora, govorili su i dekan Fakulteta političkih nauka Beogradskog univerziteta profesor Dragan Simić, dr Jovan Čavoški sa Instituta za noviju istoriju Srbije, kao i predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić.


U uvodnom izlaganju Jeremić je predstavio autora i istakao da je logičnije govoriti o "povratku Kine" na prvu liniju međunarodne scene, nego o "usponu Kine", kako se najčešće navodi u aktuelnoj štampi i studijama. On je, takođe, naglasio činjenicu da Kina ne predstavlja samo državu u modernom smislu tog pojma, već čitavu civilizaciju koja traje hiljadama godina u raznim pojavnim formama. Jeremić je naveo da je Lempton od 1971. u kontaktu sa kineskim vođstvom, upoređujući to iskustvo s iskustvom nekadašnjeg državnog sekretara SAD Henrija Kisindžera.


Profesor Simić je istakao da se radi o kapitalnoj knjizi za razumevanje savremene Kine i naročito, američko-kineskih odnosa, istakavši da je profesor Lempton najpriznatiji "zapadni" poznavalac moderne istorije Kine.


Dr Čavoški je kao posebnu naglasio činjenicu da se knjiga sastoji od velikog broja intervjua i razgovora sa istaknutim pojedincima u kineskom društvu, kao i činjenicu da je bazirana na tradicionalnom i proverenom metodu istraživanja društava i država kroz analizu njihovih lidera.


U nastavku događaja, Jeremić i Lempton su razgovarali o specifičnostima kineskog sistema, njegovoj strukturi i ulozi lidera u takvom sistemu. Jeremić i Lampton su istakli ugrađeni meritokratski princip, koje se često previđa gledajući sa strane, u sve tri grane sistema u Kini, konkretno u partiji, administraciji i vojnoj organizaciji. Autor je pohvalio institucionalnu memoriju u kineskom političkom sistemu, sistem regrutacije i trening kadrova u njemu, kao i tradicionalno dobru pripremu za međunarodne pregovore u svim oblastima.

Razgovaralo se i o stanju kineske ekonomije, konkretno o tome šta “nova normalnost” u ekonomskoj sferi znači za Kinu i za svet. Lampton je objasnio da će kineska ekonomija prolaziti kroz češće turbulencije i periode povećane nestabilnosti, ali da će zadržati stope rasta na kojima će joj ostatak sveta i dalje zavideti. “Kina trenutno beleži sporiji rast, jer radi sistemski dobre stvari, a ne zbog nekih svojih grešaka”, podvukao je autor knjige.


Deo razgovora posvećen je ulozi Kine u savremenom multipolarnom svetu.


Lampton je istakao da je Kina zadobila prominentnost u međunarodnim odnosima ranije nego što je i sama očekivala, tako da je zadatak aktuelnog kineskog lidera Si Đinpinga složeniji nego što je to bio slučaj sa njegovim prethodnicima.


Predsednik CIRSD-a je podvukao veliku ambiciju i pozitivnu intenciju inicijative "jedan pojas, jedan put - Novi put svile", kao i njen potencijalni značaj u globalnim razmerama. Ukazao je na relevantnost ovog programa i za jugoistočnu Evropu.

 

Profesor Lempton je objasnio da se radi o konceptu zasnovanom na fizičkom umrežavanju Evroazije, kopnenim i morskim putevima, koji se sastoji iz hiljada pojedinačnih investicija, gde Kina predstavlja glavni motor ovog globalnog razvojnog projekta.


Razgovarano je i o značaju osnivanja Azijske banke za finansiranje infrastrukture. Jeremić je konstatovao da je ova banka danas realnost i deo globalne finansijske ponude i tom prilikom zamolio profesora Lemptona da objasni pogled iz Amerike na ovaj projekat. Lempton je istakao ogromnu potrebu Azije za finansiranje infrastrukture i izneo uverenje da izostanak SAD iz ove inicijative predstavlja propuštenu priliku za unapređenje saradnje dve vodeće svetske ekonomije.


“Potrebno je graditi sisteme koji će uključivati i SAD i Kinu, a ne one koji će ih međusobno isključivati”, izjavio je autor.
Jeremić se osvrnuo i na skorašnje približavanje Kine i Rusije, prouzrokovano delimično i usled “Novog hladnog rata”, kao i na odnose između Kine i Indije.


Bez obzira na neke nove okolnosti, “odnos Kine i SAD danas predstavlja najvažniji bilateralni odnos u međunarodnim odnosima”, dodao je predsednik CIRSD-a.


"Aktuelni i budući predsednici SAD i Kine imaju istorijsku obavezu da ispune odnos između dve ključne zemlje sadržinom koja će istinski i dugoročno odgovarati obema stranama", zaključio je profesor Lempton.


Promociji je prisustvovao veliki broj predstavnika diplomatskog kora, profesora i studenata Beogradskog univerziteta, novinari iz raznih medija, kao i predstavnici političkog i javnog života.

 

Fotogaleriju možete pogledati ovde.

 

Knjigu možete poručiti ovde.

Nazad na CIRSD događaje

Izdvajamo