CIRSD predstavio novu knjigu Ijana Bremera

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) predstavio je juče srpko izdanje najnovije knjige jednog od najuticajnijih američkih politikologa Ijana Bremera, pod nazivom „Supersila: Tri moguće uloge Amerike u svetu“.
O knjizi, čiji je izdavač CIRSD, a koja je nedavno imala svetsku premijeru u Njujorku, pored autora govorli su i bivši ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić, kao i predsednik CIRSD Vuk Jeremić.

 


Otvarajući debate, predsednik CIRSD je nagasio da je za razumevanje savremenih medjunarodnih odnosa neophodno proniknuti u to kako rezonuje i sa kojim motivima deluje SAD, kao još uvek jedina supersila. “Prevodom ove izuzetne knjige, jednog od najboljih poznavalaca američke i svetske politike Ijana Bremera, CIRSD čini korak u tom pravcu i poziva našu javnost na širu debatu o svetu u kome živimo", rekao je Jeremić. On je napomenuo da savremeni svet postaje sve više kompleksan i nepredvidiv, kao I da smo se uverili da nema globalnog trenda ili krize u svetu, koja nema uticaj na naš region. “Poslednji primer je masovni priliv izbeglica, uzrokovan urušavanjem nekih država na Bliskom istoku. Kriza na Bliskom istoku se ne može rešiti bez snažnije koordinacije glavnih svetskih igrača, a Amerika tu može igrati ključnu ulogu", zaključio je predsednik CIRSD-a.

Ambasador Vujačić je rekao da je Bremerova "Supersila" knjiga koja se lako čita ali da nije banalna te da iznosi mnogo argumenata za svaku strategiju američke politike. "Pred našom javnošću je dragocena knjiga za razumevanje sadašnje i buduće američke politike. Iskreno preporučujem pazljivo čitanje ovog štiva i pozivam svakog čitaoca da sam razmisli o tome pod kakvim okolnostima živimo i delujemo i šta nas čeka u budućnosti. Slepi antiamerikanizam samo moze da ometa racionalno rasudjivanje i odmogne sagledavanju realne slike sveta”, rekao je Vujačić.

 


Promocija knjige pružila je priliku za debatu o spoljnoj politici Sjedinjenih Država u kojoj je Bremer ocenio da Amerika danas u kompleksnom svetu treba da izabere svoju ulogu u svetu i kreira jasnu, predvidivu i konzistentnu spoljnu politiku.

 

On smatra da Amerika nije vodila konzistentnu i jasnu spoljnu politiku od kraja Hladnog rata a u njegovoj knjizi navodi tri moguće uloge SAD u svetu - neophodna Amerika, manibol Amerika i nezavisna Amerika.


Prema njegovim rečima, u poslednjih 50 godina globalizacija je išla paralelno sa amerikanizacijom, kada su vodeće svetske institucije bile američke, a sada je na svetsku scenu stupila Kina sa sve većom dominacijom. “Kina, ipak, izaziva Amerikance samo na ekonomskom frontu, ali ne i na vojnom i diplomatskom i ona će biti najveća sila za deset godina i to će dovesti do tenzija, ali ne i rata. Jedina gora stvar od uspeha Kine jeste neuspeh Kine, sa stanovišta SAD", naglasio je Bremer.

 


Govoreći o odnosu Rusije i SAD, Bremer je rekao da je američka politika prema Moskvi neuspešna i da su Amerikanci pogrešili kada su takoreći gurnuli Rusiju u strateško partnerstvo sa Kinom jer će to na duže staze potkopati Ameriku. Što se tiče ukrajinske krize, Bremer ocenjuje da su u Ukrajini Amerikanci "zabrljali", ali da ni Evropljani nisu mnogo bolji. "To je bila katastrofa od početka. Ukrajina će biti zamrznut konflikt i nikad se neće oporaviti od toga", naveo je američki politikolog.

Kada je reč o Evropi, za nju je, kako kaže, veći izazov migrantska nego grčka kriza. Za njeno rešavanje Evropljani žele da dovedu za sto Amerikance i Ruse, zajedno sa Turskom i Iranom. “Ali do tada će izbeglice nastaviti da dolaze", upozorio je on.

 


Beogradskoj promociji najnovije knjige Ijana Bremera prisustvovalo je više stotina gostiju, među kojima i veliki broj ambasadora, predstavnika poslovnih I naučnih krugova, nevladinog sektora, ali I studenata I postdiplomaca univerziteta u Beogradu.


Ijan Bremer je autor više knjiga o savremenom svetu, globalnom upravljanju i međunarodnoj politici, među kojima su: „Svaka država za sebe: dobitnici i gubitnici u svetu bez globalnog upravljanja“ i „J kriva: Novi način za razumevanje zašto države rastu i propadaju“. Član je nekoliko prestižnih akademskih institucija, poput Međunarodnog instituta za strateške studije, Saveta za spoljne poslove i Svetskog ekonomskog foruma. Predaje na Njujorškom univerzitetu. Njegova „Evroazija grupa“ je najveća konsultanska firma u svetu za procenu strateškog rizika.

 

Foto galerija sa događaja dostupna je ovde

Nazad na CIRSD događaje

Izdvajamo