Horizons Discussion - BLISKI ISTOK: VELIKO URUŠAVANJE

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) održao je 12. maja u Beogradu panel pod nazivom „Bliski istok: Veliko urušavanje“, čime je predstavljen treći broj časopisa Horizons. Ulogu moderatora panela preuzeo je predsednik CIRSD Vuk Jeremić, dok su u debati učestvovsli bivsi ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos, jedan od osnivača francuskog instituta za međunarodne odnose i gostujući profesor Kings Koledža Dominik Moisi, bivši ambasador Srbije u Libiji i Egiptu Dušan Simeunović, kao i spoljnopolitički novinar lista „Politika“ Boško Jakšić.

Učesnici panela u organizaciji CIRSD-a raspravljali su o nizu pitanja na Bliskom Istoku, počevši sa konstatacijom Jeremića da „mnogi veruju da je na Bliskom istoku u toku urušavanje perioda koji je trajao 100 godina, od potpisivanja sporazuma Sajks-Piko. To se sada pretvara u najveću humanitarnu katastrofu u 21. veku, a možda i prošlom posle Drugog svetskog rata“.

Dominik Moisi je istakao da potencijalno postizanje dogovora o nuklearnom programu Irana može dovesti do preraspodele savezništava u regionu. Odgovarajući na pitanje kako radikalizacija Bliskog Istoka može uticati na Evropu, Moisi je naglasio da se Evropa danas „suočava sa tri pretnje: džihadizmom, putinizmom i populizmom“. U kontekstu skorašnjih nemilih događaja u Makedoniji, on je dodao da „takav razvoj situacije može jedino dodatno naglasiti već postojeći zamor od proširenja EU“.Bivši ministar spoljnih poslova Španije Moratinos je izneo stav da je za njega izraelsko-palestinski sukob centralno pitanje Bliskog Istoka, dodajući pritom da međunarodna zajednica mora prvo rešiti to pitanje, ili se u suprotnom suočiti sa realnošću da će ostala goruća pitanja regiona ostati nerešena. U kontekstu adekvatnog odgovora međunarodne zajednice na izazove Bliskog Istoka, Moratinos je posebno naglasio ulogu koju može igrati diplomatija, kao i činjenicu da je Ujedinjene nacije potrebno reformisati. „Ujedinjene nacije mora predvoditi Generalni sekretar spreman da preuzme ulogu aktivnog diplomate koji će se uključiti u dijalog sa svim stranama širom sveta”.

Oslanjajući se na svoje bogato diplomatsko iskustvo službovanja u Libiji i Egiptu, ambasador Dušan Simeunović je rekao da ne očekuje mirnu situaciju za vojsku Egipta, koja već nekoliko godina u toj zemlji igra ulogu vladajuće partije, prevashodno imajući u vidu da niko u Kairu nije u mogućnosti da da tačnu procenu uticaja Muslimanske braće na događaje u zemlji. Odgovarajući na pitanje o širenju džihadizma na Balkan, Simeunović misli da su mladi Muslimani iz regiona prilično zainteresovani za „izvorne ideje Kurana, kao i perspektive ekonomskog razvoja, ali da im ideja o misiji odbrane Islama ipak deluje najprivlačnije“.
On je takođe istakao da je potrebna bolja koordinacija bezbednosnih službi država na Balkanu, kao i jačanje bilateralnih veza sa zemljama arapskog sveta.

Novinar lista „Politika“ Boško Jakšić je u kontekstu politike Turske i SAD na Bliskom Istoku rekao da su dosadašnji napori koalicije predvođene SAD-om protiv Islamske Države (ID) dali izvesne rezultate, ali da to ipak nije dovoljno kako bi se ova organizacija porazila. „Turska, s druge strane, deluje više preokupirana idejom svrgavanja sirijskog predsednika Bašara al-Asada nego borbom protiv ID“, istakao je Jakšič.

Za najnovije izdanje magazina Horizons pod naslovom „Bliski Istok: Veliko urušavanje“, pisali su neki od istaknutih svetskih državnika, diplomata i stručnjaka, uključujući i premijera Španije Marijana Rahoja, predsednika Palestine Mahmuda Abasa, bivšeg predsednika Turske Abdulaha Gula, predsednika kurdistanskog regiona u Iraku Masuda Barzanija, aktuelnog predsednika Kipra Nikosa Anastasiadesa, generalnog direktora obaveštajne službe Saudijske Arabije princa Turkija, bivšeg ministra spoljnih poslova Velike Britanije Dejvida Milibanda, bivšeg šefa diplomatije Jordana Marvana Muašera, ali i saradnika instituta Brukings Itamara Rabinoviča, profesora Kolumbija Univerziteta Džejsona Bordofa i dekana škole za javne politike Američkog univerziteta u Kairu Nabila Fahmija.


Sledeći broj magazina, čije se pojavljivanje očekuje u julu 2015. godine, biće posvećen temama u vezi Kine i Azije.

Galerija sa beogradske promocije je dostupna putem sledećeg linka.

Nazad na CIRSD događaje

Izdvajamo