KISINDŽER 1923-1968: Idealista | Nil Ferguson

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) organizovao je večeras u Beogradu predstavljanje srpskog izdanja svetskog bestselera "Kisindžer: 1923-1968: Idealista", u prisustvu autora, proslavljenog britanskog istoričara Nila Fergusona. 

Razgovor sa autorom vodio je predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić, a prvi deo bio je posvećen pitanju geneze nastanka knjige, kao i uloge Henrija Kisindžera u Hladnom ratu i svetskoj politici u drugoj polovini 20. veka.

Nil Ferguson je podvukao da je Henri Kisindžer kompleksna istorijska figura, koja je često bila jednostrano predstavljana. "Mladost i prvi politički postulati bili su mu prožeti idealizmom, dok je kasnije u koncipiranju i vođenju američke spoljne politike oscilirao između idealizma i realizma, kao što je to često slučaj sa većinom američkih lidera", istakao je Ferguson. Autor je dalje objasnio osnovnu ideju Kisindžera o svetskom poretku i balansu snaga u međunarodnim odnosima.

Drugi deo razgovora bio je posvećen savremenim temama, od predstojećeg referenduma u Britaniji o ostanku ili napuštanju EU, do prognoze i implikacija rezultata američkih predsedničkih izbora. 

Ferguson je predvideo vrlo tesan izborni rezultat u Americi i na kraju pobedu Donalda Trampa, budući da se "svet nalazi u vrtlogu vrlo snažnog i raširenog populističkog talasa". Takođe je prognozirao neizvestan ishod referenduma u Britaniji "a u slučaju izlaska iz EU Britaniju očekuje nestabilnost na finansijskom tržištu". 

Ferguson je označio Bliski istok kao savremeno svetsko bure baruta, usled slabljenja uticaja i interesa velikih sila na ovom prostoru, loše ekonomske situacije i buđenja etničkih i verskih frikcija. 

"Do nedavno ova zemlja (Srbija) je bila označena kao dežurni krivac u međunarodnim odnosima, ali zaslužuje da se danas na nju gleda novim očima u Evropi i Americi", rekao je na kraju Ferguson. 

Predstavljaju srpskog izdanja knjige "Kisindžer: 1923-1968: Idealista", prisustvovalo je više stotina gostiju, među kojima su bile istaknute javne ličnosti, diplomate, profesori i studenti, kao i brojni predstavnici medija.

 

Knjigu "Kisindžer 1923-1968: Idealista" možete poručiti ovde.

Foto galeriju možete pogledati ovde.

 

https://www.youtube.com/watch?v=MhceEGUQPfg

 

Nazad na CIRSD događaje

Izdvajamo