English | Srpski

Ostin Vejn Klark

Južni metodistički Univerzitet, SAD

Po završetku studija na Južnom metodističkom Univerzitetu, bio sam nestrpljiv da odem u inostranstvo i nastavim sa istraživanjima u oblasti međunarodnih odnosa. Već dugo sam bio opčinjen geopolitikom i bezbednošću i želeo sam da se više angažujem u međunarodnoj zajednici kao građanin sveta. Vreme provedeno na studijama je negovalo moju strast ka pitanjima međunarodne politike i navelo me da nastavim da putujem kako bi saznao više o ovom našem globalizovanom svetu. U potrazi za karijerom unutar međunarodne zajednice, vrlo brzo je postalo očigledno da je pored praktičnog iskustva neophodno kontinuirano sticati obrazovanje.

S obzirom na moju ljubav prema međunarodnim odnosima i geopolitici, bio sam oduševljen kada su me obavestili u poslednjem krugu da sam uspeo i postao stažista u Centru za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) u Beogradu. U CIRSD-u sam radio pod rukovodstvom Stefana Antića, istraživača i pomoćnika urednika časopisa Horizons, koji me je konstantno gurao napred i istovremeno pružao kontinuiranu podršku. Moja zaduženja su se pre svega sastojala od istraživanja, redigovanja prevedenih tekstova - i što je najvažnije - učestvovanja u procesu uređivanja narednog izdanja časopisa Horizons. U saradnji sa međunarodno priznatim univerzitetima, tražio sam reklame za Horizons. Kao spoljni saradnik-urednik, imao sam privilegiju da prikažem razmatranja i stavove svetski priznatih političkih naučnika i političara. Prilika da se dnevno bavim pitanjima diplomatije i međunarodne politike je nesumnjivo bilo bogato iskustvo.

Tim u CIRSD-u je bio više nego gostoljubiv i učinio da mi Beograd bude drugi dom. Bilo da je u pitanju želja da se iskusi domaća kuhinja ili da se nađe mesto za boravak, ceo tim je uvek bio tu da moj boravak na Balkanu učini prijatnim i bogatim iskustvom. Iako nikada ranije nisam putovao na Balkan, vrlo brzo sam se navikao na Srbiju. Beograd je zaista divan grad, pun dobrih ljudi i bogat istorijom. S obzirom na dinamičnu bezbednosnu situaciju u Evropi, vreme koje sam proveo u Srbiji - zemlji koja delikatno balansira svoju poziciju između Istoka i Zapada, se pokazalo kao intelektualna avantura svoje vrste. Vreme koje sam proveo na stažiranju u CIRSD-u je bilo intelektualno ispunjujuće i služi kao dobar primer za moj život u inostranstvu i ubuduće. 

Nazad na CIRSD praksa