English | Srpski

Mirna Vujović

Master političkih nauka, Institut političkih nauka u Grenoblu, Francuska

Nakon završetka master studija političkih nauka na Institutu političkih nauka u Grenoblu u Francuskoj, rešila sam da se vratim u Srbiju i nađem posao ili staž. Kada sam aplicirala za staž u CIRSD-u, nisam znala kakav će biti moj doprinos. Ali bila sam spremna da probam i dam sve od sebe.


CIRSD tim nije jako velik – ima desetak ljudi, tako da rad svakoga predstavlja značajan uticaj. Smatram da to dosta doprinosi. Imala sam sreću da se priključim tom timu u periodu od mesec dana.


Moje glavne odgovornosti bile su da asistiram programskom direktoru Nikoli Jovanoviću, kao i urednici veb sajta CIRSD-a, Svetlani Radivojević. Najviše sam im pomagala oko predstojeće konferencije o klimatskim promenama i zelenoj ekonomiji koja će se održati u Beogradu, u novembru 2014.godine. To je podrazumevalo dublje istraživanje, kao i veliku priliku da saznam više o zelenoj ekonomiji, solarnoj energiji i zaštiti životne sredine. Takođe sam pripremala i pojmovnik o održivom razvoju za CIRSD veb sajt. Sa druge strane, jedan od mojih zadataka bio je i da napišem kraći tekst o predsedavanju Srbije OEBS-om 2015.godine. Prvi put u istoriji, Srbija će predsedavati OEBS-om. Moj zadatak je bio da nađem nešto više o predsedavanju, prioritetima i da li je to dobra prilika za Srbiju i Beograd.


Ovaj letnji staž prošao je vrlo brzo i mogu da kažem da sam zaista uživala da budem okružena ljubaznim ljudima uvek spremnim da pomognu. Štaviše, poboljšala sam svoje veštine i svoje znanje o održivom razvoju. Bila je čast raditi za Vuka Jeremića, predsednika i osnivača CIRSD-a, ali i bivšeg ministra spoljnih poslova Republike Srbije, kao i predsednika 67. zasedanja Generalnom Skupštinom Ujedinjenih nacija. Za kraj, CIRSD je definitivno moja preporuka za svakoga ko želi da stažira u jednoj ovakvoj organizaciji.

 

Nazad na CIRSD praksa