Četvrti dan Intenzivnog seminara CIRSD

Tokom četvrtog dana Intenzivnog seminara o medjunarodnim odnosima CIRSD-a, pokrivene su neke od najznačajnijih tema iz oblasti savremenih medjunarodnih odnosa.

 



Prvi predavač bi je izvršni direktor Mreže Ujedinjenih nacija za praktična rešenja održivog razvoja (UNSDSN) Gvido Šmit-Traub koji je objasnio na koji način klimatske promene i ekonomski uslovi utiču na odnose izmedju država i potencijalno otpočinjanje sukoba. On je ukazao da veliki deo savremene literature o geopolitici i medjunarodnim odnosima ne uzima dovoljno u obzir ove faktore prilikom objašnjavanja dinamika i dogadjaja na medjunarodnoj sceni. Šmit-Traub je naglasio je da značajan deo aktuelnih konflikta ima objašnjenje u materijalnim faktorima i da se proučavanjem i delovanjem na ove faktore mnogi budući sukobi mogu izbeći ili ublažiti. On je polaznicima Seminara, takodje, podvuka neophodnost postizanja medjunarodnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena planiranog tokom održavanja samitu u Parizu ove godine.

Bivši direktor izraelske vojne obaveštajne službe i predsednik Instituta za nacionalnu bezbednost Univerziteta u Tel Avivu general Amos Jadlin govorio je o situaciji na Bliskom istoku i mogućim scenarijima daljeg razvoja situacije u tom ključnom regionu. General Jadlin je detaljno objasnio genezu sirijske krize, sukobe izmedju Sunita i Šiita, nastanak i delovanje tzv. Islamske države, kao i poziciju Izreala, Turske, Irana i Saudijske Arabije na Bliskom istoku. On je izneo i svoje predviđanje implementacije sporazuma o korišćenju nuklearne energije sa Iranom i rizike koji su povezani sa njom. Predavanje je bilo praćeno intenzivnom debatom sa učesnicima seminara.

Specijalni izaslanik EU za Rog Afrike ambasador Aleksander Rondos održao je zapaženo predavanje o aktuelnoj situaciji i izazovima na afričkom kontinentu. On je, izmedju ostalog, govorio o bezbednosnim i ekonomskim teškoćama u istočnoj Africi, o uticaju EU i Kine na taj deo sveta, kao i o rastućim uticaju zemalja Arabijskog poluostrva na Rog Afrike. Rondos je objasnio na koji način razvijene zemlje mogu unaprediti odnose sa Afrikom i pospesiti njen razvoj. Polaznici seminara su iskoristili priliku da ambasadoru Rondosu postave veliki broj pitanja o Africi.

Ričard Goven, glavni istraživač u Centru za medjunarodnu saradnju Univerziteta Njujork, govorio je polaznicima seminara o aktuelnom stanju Ujedinjenih nacija, kao i o različitim predmetima o kojima se odlučuje u ovoj najvažnijoj medjunarodnoj organizaciji. Goven je analizirao odnose izmedju stalnih članica u Savetu bezbednosti UN, kao i poglede glavnih svetskih aktera na Ujedinjene nacije. Objasnio je polaznicima seminara koje su glavne slabosti u funkcionisanju organizacije i naveo države i grupe država koje su najmanje zadovoljne statusom quo u UN. Kao faktore koji mogu značajnije uticati na funkcionisanje UN, izdvojio je predstojeće predsedničke izbore u SAD, kao i predstojeći izbor novog Generalnog sekretara UN. 

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti