CIRSD domaćin prestižnog Foruma o Novom putu svile u Parizu - Jeremić održao uvodno obraćanje

Četvrti globalni Forum o Novom putu svile održan je u Parizu 7. decembra. Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić održao je uvodno obraćanje pred publikom od nekoliko stotina političara, biznismena, i vodećih akademskih stručnjaka iz svih delova sveta.


Jeremić je poručio da je u strateškom interesu Evrope produbljivanje saradnje u okviru “Incijative pojas i put”, kolosalnim investicionim mehanizmom koji će “nezadrživo transformisati politiku i ekonomiju globalizacije u 21. veku"

Forum o Novom putu svile je lansiran 2014, od strane Razvojnog istraživačkog centra Državnog saveta Kine (DRC) i Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), uz podršku kineskih ministarstava spoljnih poslova i ekonomije, i do sada je održan u Istanbulu, Madridu, Varšavi i Pekingu. Ove godine, koorganizatori u Parizu su bili i Razvojni centar OECD i Organizacija za industrijski razvoj Ujedinjenih nacija (UNIDO).

Na svečanom otvaranju u Parizu takođe su govorili kineski vicepremijer Hu Čunhua, specijalni izaslanik predsednika Francuske i bivši premijer te zemje Žan Pjer Rafaren, kao i predsednik DRC i član savetodavnog odbora CIRSD, kineski ministar razvoja Li Vej.

Jeremić se u svom obraćanju osvrnuo na zabrinutost koje je Inicijativa pojas i put izazvala u nekim delovima sveta, ali je naglasio da je u evropskom “interesu da produbi svoje prisustvo na najdinamičnijim svetskim tržištima”, od kojih je značajan broj u sastavu ove Inicijative.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Srbije je govorio i o tome kako bi evropsko angažovanje u okviru Inicijative pomoglo Starom kontinentu da “poboljša svoje mesto na geo-ekonomskoj mapi sveta”. U suprotnom, dodao je Jeremić, Evropa je u opasnosti da postane “puka periferija ogromne kopnene mase orijentisane ka središnjoj pozornici 21. veka - Tihom okeanu”.

Predsednik CIRSD-a uporedio je pokretanje ove Incijative sa ispruženom rukom, ali izrazio zabrinutost da ona može naići na stisnutu pesnicu, ili se i sama u to pretvoriti. Ako se to bude desilo, upozorio je Jeremić, svet se “može naći na putu koji vodi u novi Hladni rat, i to u najboljem slučaju”.

Na ovogodišnjem Forumu je govorilo nekoliko desetina visokih zvaničnika, uključujući sadašnje i bivše šefove vlada, ministre, direktore najvećih svetskih kompanija sa liste Fortune500, renomirane akademike i analitičare, kao i rukovodioce međunarodnih organizacija i međunarodnih finansijskih institucija.


Tokom Foruma, Jeremić je takođe predsedavao centralnim plenarnim panelom, na kojem se govorilo o ulozi koju Inicijativa može imati u novoj tehnološkoj revoluciji. Neki od učesnika na panelu su bili i Nizar Al Basam - osnivač vodeće globalne privatne investicione kompanije Centrius; Mo Vangui, zamenik generalnog direktora Instituta za finansije Kineske centralne banke; Sun Pišu, osnivač vodeće kineske kompanije za “cloud” sisteme i pružanje “big data” usluga Inspur Grupe; Žang Jujan - čuveni ekonomista i član Kineske akademije društvenih nauka; Piter Nolan -renomirani istoričar sa Univerziteta Kembridž; i Stefano Manservisi ispred Evropske komisije.

Pre samog Foruma, organizovan je godišnji sastanak globalne akademske mreže - SiLKS. Ova mreža je osnovana 2015. godine od strane CIRSD i DRC, i danas je čini preko 50 svetskih instituta i partnerskih organizacija posvećenih proučavanju Inicijative pojas i put. Vuk Jeremić je član Upravnog komiteta ove organizacije, koji je tokom zasedanja usvojio trogodišnji plan rada SiLKS-a.

Pored Vuka Jeremića, predsednika CIRSD-a, na ovim događajima je učestvovao i Damjan Krnjević Mišković, viši savetnik u CIRSD-u.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti