CIRSD panel: Jeremić i bivši premijer Pakistana Aziz o odnosima Kine i Amerike

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) organizovao je u sredu, 17. aprila, panel „Nova velika igra: Susret orla i zmaja“ od odnosima Kine i SAD, na kojem su učestvovali predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić i bivši premijer Pakistana Šaukat Aziz.

Tokom panela predstavljen je i novi broj časopisa „Horajzons“ (Horizons), u izdanju CIRSD-a, koji je posvećen istoj temi i u kome su autori, između ostalih, profesor Džefri Saks, bivši premijer Australije Kevin Rad, kao i aktuelni ministri spoljnih poslova i infrastrukture Malezije i Kenije.

Nakon tog panela održana je diskusija „Šta se očekuje na Balkanu?“ na kojoj je Jeremić bio moderator, a govorili su narodni poslanik u Skupštini Srbije i urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović i član Ohridske grupe Zoran Čičak.

Jeremić je na panelu „Nova velika igra: Susret orla i zmaja“ rekao da nikada u istoriji nije bilo jednostavno kada se „svetska sila broj dva približavala svetskoj sili broj jedan“, i pitao Aziza da li se sadašnji odnosi mogu uporediti sa hladnim ratom.

Šaukat Aziz odgovorio je  da danas u svetu postoje različiti centri moći i da „u odnosima giganata ima elemenata hladnog rata, koji nikada nije okončan, a sada vladaju odnosi ljubavi i mržnje“.

„SAD i Kina su po pitanju Severne Koreje ostvarile odličnu saradnju, dok su u oblastima ekonomije i trgovine prisutne tenzije“, rekao je Aziz.

Aziz je istakao da u međunarodnim odnosima u najvećem broju slučajeva nema stalnih prijateljstava, već se odnosi menjaju u skladu sa interesima, i kao primer naveo odnos Amerike prema Pakistanu.

„Pre terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, Pakistan je bio pod sankcijama i zvaničnici moje zemlje bili su nepoželjni sagovornici u Vašingtonu, da bi posle napada postali najdraži gosti, jer smo im bili potrebni u borbi protiv terorizma“, rekao je Aziz.  

Aziz je, povodom kineskog projekta novog „puta svile“, poznatog i kao „Pojas i put“, rekao je da je to veoma korisna inicijativa, čiji je cilj bolje povezivanje sveta i veća dostupnost tržišta, što vodi većim prihodima i boljem životu stanovništva.

Bivši premijer Pakistana je naveo da se Sjedinjene Države protive toj inicijativi jer u njoj vide opasnost da se promeni ravnoteža u svetu, ali je istakao da Kina nema imperijalne ambicije i ne želi da kontroliše ceo svet, nego joj je cilj napredak svog naroda.

Šaukat Aziz je član Savetodavnog odbora CIRSD-a, kao i brojnih odbora kompanija i neprofitnih organizacija širom sveta.

Izabran je za predsednika Vlade Pakistana 2004. godine, pošto je prethodno bio pet godina ministar finansija. Angažovanje u Vladi Pakistana prihvatio je posle 30 godina karijere u oblasti globalnih finansija.

Kao izvršni predsednik Sitibanke (Citibank), bio je na visokim upravljačkim pozicijama, kao što su šef institucionalnog bankarstva za Centralnu Evropu i Istočnu Evropu, Bliski istok i Afriku, a kasnije i za oblast Azija-Pacifik.

Jeremić je u diskusiji „Šta se očekuje na Balkanu?“ rekao da je danas u Srbiji na vlasti „šizofren konglomerat“ koji čine ljudi od premijerke Ane Brnabić do Miše Vacića i Vojislava Šešelja.

„Ekstremna populistička desnica je u Srbiji pobedila 2012. godine. Ona je posle toga ogrnula i liberalno ruho, između ostalih ruha koje je ogrnula“, rekao je Jeremić.

Jeremić je sagovornike pitao zašto velike sile, koje nisu u najboljim odnosima, po pitanju Srbije iskazuju visok stepen tolerancije prema aktuelnoj vlasti u Srbiji, upitavši Vukadinovića zašto Rusija podržava predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića, a Čička zašto ga Zapad podržava.

Vukadinović i Čičak su se složili da utisak o podršci Rusije i Zapada Vučiću zapravo rezultat režimske propagande u Srbiji i da se takva slika kreira u Beogradu za domaću javnost.

Vukadinović i Čičak su odrečno odgovorili na Jeremićevo pitanje da li će Ujedinjene nacije 2020. godine nacije dobiti Prištinu kao novu članicu, kao i na pitanje da li će Srbija 2029. godine postati članica EU, a Vukadinović je dodao da je moguće da će  Srbija pre postati članica NATO nego EU, jer se Severnoatlantska alijansa u regionu pokazala kao „više robustan igrač od EU“.

Diskusijama održanim u Aeroklubu prisustvovali su ambasadori, predstavnici političkih stranaka i diplomatskog kora, profesori univerziteta i ličnosti poznate u javnosti.

CIRSD je osnovan krajem 2013. godine, nakon Jeremićevog predsedavanja Generalnom skupštinom UN, a u savetodavnom odboru Centra su stručnjaci svetskog nivoa.

Centar je organizovao diskusije u Beogradu, Njujorku, Pekingu, Londonu, Parizu, Istanbulu i drugim svetskim centrima.

Partneri CIRSD-a su, između ostalih, i francuski Institut za spoljne poslove, Centar za američki progres u Vašingtonu, Univerzitet Harvard, londonski Međunarodni institut za strateške studije, Ruska akademija i kineski Državni centar za istraživanje razvoja.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti