Predstavljen novi broj "Horajzonsa" - Pojas i put: Zmajev zavet

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj organizovao je u ponedeljak, 19. januara, diskusiju „Pojas i put: Zmajev zavet“ o aktuelnim svetskim dešavanjima između najpoznatijeg spoljnopolitičkog komentatora Amerike Ijana Bremera (Ian Bremmer), bivšeg premijera Australije Kevina Rada (Kevin Rudd) i predsednika CIRSD-a Vuka Jeremića.

Skupu u punoj sali hotela Metropol prisustvovalo je oko 700 ljudi, među kojima su bili ambasadori, predstavnici diplomatskog kora, analitičari, urednici, predstavnici političkih partija, profesori, studenti i poznate ličnosti.

Jeremić  je rekao da mu je čast da bude domaćin skupa na kojem učestvuju prominentni međunarodni autoriteti i da mu je privilegija da može da kaže da su i njegovi lični prijatelji.

Predsednik CIRSD-a je naveo da je Bremer predsednik i osnivač „Evroazija grupe“, jedne od vodećih svetskih korporacija za analizu političkog rizika i profesor na Univerzitetu Njujork (NYU), redovni spoljnopolitički kolumnista svetskog lista „Tajm“ (Time) i autor desetak knjiga, među kojima je i super-bestseler „Supersila: Tri moguće Amerike u svetu“.

Bremerova najpopularnija knjiga objavljena je na srpskom jeziku u izdanju CIRSD-a.

Kevin Rad je predsednik Azijskog instituta u Njujorku, profesor na Harvardu i Oksfordu, i kako je rekao Jeremić, uz Henrija Kisindžera, danas važi za najboljeg zapadnog poznavaoca Kine.

Trojica sagovornika su se složila da je predsednik Kine Si Đinping danas najuticajniji lider u svetu, a Jeremić je podsetio na Bremerovu ocenu da je Sijev govor na 19. Kongresu Komunističke partije Kine bio najznačajniji geopolitički govor još od govora Mihaila Gorbačova u kojem je zvanično objavio raspad Sovjetskog Saveza.

Jeremić je naveo da Kongres KP Kine, održan krajem prošle godine, bio istorijski skup koji izazvao veliku pažnju širom sveta.

„Si je u svom govoru pomenuo ispunjenje kineskog sna i prvi put zvanično i u punom kapacitetu najavio veliki infrastrukturni projekt ’Pojas i put’, vredan nekoliko hiljada milijardi dolara. Cilj tog projekta je povezivanje istočne Azije i Evrope“, rekao je Jeremić.

https://www.youtube.com/watch?v=GqM3aRF-hjc 

Bremer je naveo da je list „Ekonomist“ pre 20 godina pisao o Kini i Indiji kao „džinovima koji se dižu“, dok će ove godine Kina uložiti 10 puta više u svoju  infrastrukturu od Indije, i dodao je Kina uz SAD danas super-sila u tehnologiji i razvoju veštačke inteligencije, dok Indija u tim oblastima „nije ni na mapi“ i nije spremna da igra veliku ulogu u geopolitici.

Rad je, povodom kineskog infrastrukturnog projekta novog Puta svile, poznatog i kao „Jedan pojas – jedan put“, kao i inicijative „16 plus 1“, koja uključuje 16 država centralne i istočne Evrope i Kinu, rekao da bi „svi prihvatili“ takve projekte koji bi bili finansirani i iz drugih izvora. „Ako drugih izvora, međutim, nema, a Kina nudi izgradnju infrastrukture, moj savet je da se uključite, ali samo na principu ’projekat po projekat’ i ako je to u vašem lokalnom interesu. Uslovni pristup je, po mom mišljenju, odgovarajući po ovom pitanju“, rekao je Rad.

Jeremić je podsetio na Bremerovo upozorenje na rizik od incidenta koji bi mogao da se dogodi „negde u svetu“ i izazove razarajuće posledice i pitao ga da precizira tu tvrdnju. Bremer je odgovorio su Rusi pre nekoliko dana napali američku bazu u Siriji i da su Amerikanci uzvratili i „ubili više od 200 ruskih boraca“, i istakao da Amerikanci nisu ubili Ruse u borbi još od rata u Vijetnamu, dok o mediji u SAD niti bilo gde drugde nisu tome posvetili veliku pažnju.

Rad je rekao da je trenutno najveća opasnost „potpuno neizvestan razvoj situacije u Severnoj Koreji“, jer ta država nastavlja da usavršava balističke rakete i nuklearne glave, i dodao da u tom regionu vlada najveći rizik da manji incident izazove veliki sukob.

Jeremić je, povodom američke istrage o navodnom mešanju Rusije u izbore u SAD, rekao da u optužnici piše da se ruski godišnji budžet za tu tajnu operaciju meri milionima dolara, dok su Donald Tramp i Hilari Klinton u kampanji potrošili po milijardu dolara.

„Kako ulaganje nekoliko miliona dolara može da presudno utiče na rezultat izbora, ako su u kampanju uložene milijarde“, pitao je Jeremić Bremera, koji je odgovorio da je to dugo glavna tema u američkim medijima i da je istraga jasno pokazala da su Rusi, po nalogu Kremlja, potrošili milione dolara na pokušaj da delegitimišu američke izbore. „Da li su uspeli da sa uloženih pet ili deset miliona dolara utiču na ishod izbora? Naravno da nisu“, rekao je Bremer.

Rad je, povodom Bregzita i budućnosti Evropske unije, rekao da je veoma zabrinut zbog globalne kompetitivnosti Velike Britanije u budućnosti i da nije siguran da li britanski politički establišment shvata kakvu je „nacionalnu samoubilačku oproštajnu poruku“ potpisalo izlaskom iz EU, i dodao da Britanci žive u iluziji da je „istovremeno moguće imati kolač na stolu i pojesti ga“. 

„Ja sam pristalica Evropske unije i mislim da države koje teže članstvu rade pravu stvar, ne zato što je briselska birokratija dobra – nije – nego zato što nam istorija govori da je ujedinjena Evropa pod Rimskim ugovorima (potpisanim 1957. godine) neuporedivo bolja od prethodnih vekova krvoprolića“, rekao je Rad.

Brent Sadler, bivši dugogodišnji dopisnik CNN-a i direktor uređivačkog kolegijuma regionalne televizije N1, pitao je Bremera o situaciji u Saudijskoj Arabiji i politici tamošnjeg prestolonaslednika Muhameda bin Salmana.

Bremer je odgovorio da je Muhamed bin Salman na unutrašnjem planu pokrenuo revolucionarne promene i da podržava 90 odsto njegovih napora, jer saudijski prestolonaslednik pokušava da reformiše „politički islam“, što je neophodno učiniti, omogućava zapošljavanje žena i mogućnost da voze automobile, otvara bioskope u koje mogu da idu mladi Saudijci.

„Muhamed bin Salman je, međutim, na međunarodnom planu počinio velike greške i predsednik SAD Donald Tramp i njegov tast Džared Kušner mu nisu pomogli, naročito u povodom napetosti u odnosima sa Katarom. Trampova impulsivnost i nedostatak znanja povećavaju rizike i izazivaju trvenja i nestabilnost“, zaključio je Bremer.

Na skupu je predstavljen i novi broj časopisa „Horajzons“ (Horizons) u izdanju CIRSD-a.

 

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti