Delegacija CIRSD na Razvojnom forumu Kine

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić i viši savetnik CIRSD-a Damjan Krnjević Mišković učestvovali su na ovogodišnjem „Razvojnom forumu Kine 2014“ (2014 China Development Forum), koji je održan u Pekinškom državnom kompleksu.

Prvog dana Foruma, Jeremić je moderirao panel “Izgradnja novog Puta svile”, tokom kojeg je istakao važnost strateške vizije Kine da uspostavi novi put svile za protok roba, usluga, ideja, prirodnih dobara i tehnologija širom evroazijskog prostora.

U uvodnom izlaganju, Jeremić je posebnu pažnju posvetio formiranju sveobuhvatne infrastrukturne mreže, gde bi se akcenat stavio na energiju, transport i komunikacije. Predsednik CIRSD-a, takođe, je govorio i o značaju olakšica prilikom trgovine, kao i omogućavanju bolje usklađenosti propisa u okruženju, naglašavajući da bi izgradnja novog puta svile obezbedila mir i sigurnost u celom regionu.

Forum je organizovao Centar za razvoj i istraživanja Državnog saveta Kine, čiji je predsednik ministar Li Vej (Li Wei), inače i član Savetodavnog odbora CIRSD-a.

Razvojni forum Kine smatra se jednim od najpoznatijih svetskih centara na kojem se okupljaju poslovni lideri i globalni kreatori javnog mnjanja. Ove godine na Forumu je učestvovalo više od 50 izvršnih direktora najvećih svetskih kompanija, među kojima su i Volkswagen, Siemens, IBM, Nestlé, Deutsche Bank, Unilever, Dow Chemicals, DuPont, Ericsson, L’Oréal, Michelin, Danone, Boeing, BP, Total i JPMorgan Chase International. Takođe, među učesnicima su bili i najviši zvaničnici IMF-a, OECD-a i Azijske razvojne banke.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti