Diplomatija u 21. veku

Predsednik Centra za medjunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić govorio je prilikom promocije šestog izdanja knjige "Satou: Diplomatska praksa", čiji je urednik nekadašnji ambasador Velike Britanije u Srbiji ser Ajvor Roberts.


Jeremić je naveo da će od načina na koji zemlje, posebno male kakva je Srbija, budu razumele svet i umele da komuniciraju sa njim, zavisiti da li će ovo biti vek prosperiteta za njih, ili će uslediti težak period.


"Moje iskustvo u svetu diplomatije, iskustvo iz Ujedinjenih nacija 2012. i 2013. godine, je da će onaj ko ne bude znao kako da razgovara sa okruženjem, ne samo neposrednim, već na globalnom nivou, imati pred sobom ozbiljan izazov", rekao je Jeremić i podvukao značaj školovanja diplomatskog kadra za izazove 21. veka.


Predsednik CIRSD-a je zahvalio Roberstu što je u knjigu uvrstio i neka iskustva diplomatije Srbije od 2007. do 2012. godine i što je reflektovao neka od rešenja koja je Srbija tada primenjivala.

 

Pored Vuka Jeremića i Ajvor Robertsa, o “Diplomatskoj praksi” govorili su profesor David Dašić i akademik Ljubiša Jovanović, ističući značaj ovog svojevrsnog udžbenika diplomatije čiji je urednik izdanja na srpskom jeziku Miodrag Zarić.

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti