Diskusija Jeremića i Rubinija o globalnoj ekonomskoj krizi

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) organizovao je panel „Geopolitički rizici: U susret globalnoj recesiji u 2020”, na kojem su učestvovali predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić i jedan od najistaknutijih svetskih ekonomista Nurijel Rubini.

Jeremić je istakao da je Rubini profesor na Univerzitetu u Njujorku, autor je brojnih knjiga, a doktorirao je na Harvardu. Predsednik CIRSD-a je podsetio da je Rubini među prvima 2008. godine predvideo svetsku krizu, kao i da je zbog svojih prognoza dobio nadimak „Dr. Propast”.

Rubini je rekao da svetsku krizu nije lako predvideti, ali da postoje tri ključna rizika od nove recesije.

“Najpre svojevrstan hladni rat između Sjedinjenih Američkih Država i Kine koji utiče na svetsku trgovinu, zatim napeti odnosi Amerike i Irana koji su na ivici rata, kao i Bregzit koji ima veliki uticaj kako na Evropu, tako i na svet. Ipak, za sada su sva tri rizika pod kontrolom”, rekao je Rubini.

Jeremić je upitao ekonomistu kakav će uticaj na svetsku ekonomiju imati predstojeći američki izbori imajući u vidu da je kandidat Demokratske stranke još uvek nepoznat.

“Ne znamo da li će biti izabran Džo Bajden, Elizaber Voren ili Berni Sanders. Tokom istorije ekonomija je uvek bila jača za vreme demokrata nego republikanaca. Voren zagovara progresivnu politiku više nego što je to činio Obama”, rekao je Rubini i podsetio da je u trenutku dolaska Obame na vlast nezaposlenost iznosila 10 odsto, a kada je odlazio sa predsedničke funkcije taj procenat je pao na 4.

Govoreći o odnosu SAD-a i Kine, Rubini je istakao da Vašington vidi azijsku zemlju kao pretnju nacionalnoj bezbednosti.

“Ne verujem da će se tehnološki rat između ove dve države uskoro završiti. Doći će do deglobalizacije i bojim se da ćemo morati da biramo između dve strane: američke ili kineske 5G mreže, američke ili kineske veštačke inteligencije…”, objasnio je ekonomista.

On je dodao da, ako se Evropa dodatno integriše i vodi čvrstu ekonomsku politiku, ovaj kontinent će moći da ostane neutralan i nezavisan.

Na Jeremićevo pitanje šta će se dešavati sa Bregzitom, Rubini je odgovorio da veruje da će Velika Britanija istupiti iz EU, kao i da će Bregzit biti meki (sa dogovorom) koji zagovara premijer Džonson.

“Ne mislim da će se ijedna država članica odlučiti na ovakav korak. Čak ne verujem ni da će Mađarska pod Orbanom odlučiti da napusti EU i stupi u savez sa Rusijom”, rekao je Rubini.

Govoreći o kriptovalutama koje, prema njegovom mišljenju i nisu valute, Rubini je istakao da ne predstavljaju nikakvu opasnost po globalnu finansijsku stabilnost.

“Nisu one toliko bitne jer to nije ozbiljno sredstvo plaćanja niti je dobar za čuvanje kapitala. Jako su rizične. Čak i najbolji, bitkoin je izgubio 60 odsto vrednosti u odnosu na maksimalnu vrednost”, kazao je Rubini.

On je naveo da su zemlje poput Indije, Brazila i Izraela one koje očekuje svetla ekonomska budućnost. Sa druge strane Rubini je istakao da je zabrinut za ekonomska kretanja u Rusiji, Argentini i Italiji.

Na pitanje ko je trenutno najjači svetski lider, Rubini je odgovorio da lideri moraju da se žrtvuju i da delaju ne samo u nacionalnom interesu, već globalnom.

“Tramp je jako moćan, ali je njegova politika usmerena striktno na Ameriku i ništa drugo”, zaključio je Rubini.

Diskusiji su prisustvovali ambasadori, predstavnici diplomatskog kora, novinari, političari, studenti i drugi, a predstavljen je i najnoviji broj časopisa Horajzons (Horizonst).

Nazad na CIRSD vesti

Najnovije vesti